Další výbuchy ve Fukušimě, Tokio se bojí radiace

Tokio – V japonské jaderné elektrárně Fukušima 1 dnes nastaly výbuchy u reaktorů 2 a 4. Část reaktoru 4 po výbuchu, který mohl být podle japonských činitelů způsoben nahromaděným vodíkem, začala hořet, požár byl ale po několika hodinách uhašen. Je ale možné, že voda v nádrži se vaří. Úroveň radiace u elektrárny stoupla, panují obavy, že by nízká úroveň radiace mohla zasáhnout i japonskou metropoli. Z elektrárny byla evakuována část zaměstnanců, asi padesát jich tam ale nadále zůstává. Japonská vláda varovala, že radiace dosahuje nebezpečných hodnot až do vzdálenosti 30 kilometrů od elektrárny. Zaměstnanci elektrárny také nadále vypouštějí radioaktivní páry. To ale podle odborníků může trvat ještě týdny a nebezpečí dalších výbuchů tak stále hrozí.

Exploze u reaktoru 4 byla podobná výbuchům vodíku v budovách reaktorů 1 a 3, k nimž došlo dříve. Po ní a požáru zůstaly ve stěně vnější budovy dvě díry o velikosti asi osmi metrů čtverečních. Je možné, že se v nádrži s vyhořelým palivem v reaktoru 4 vaří voda, jejíž hladina klesá. Technici problém řeší. Také v reaktorech 5 a 6 stoupla teplota, zatím jen mírně.

Japonská tisková agentura Kjódó uvedla, že poblíž reaktoru 3 byla naměřena radiace 400krát vyšší, než je roční povolený limit. Kjódó také sdělila, že jižně od postižené elektrárny byly naměřeny hodnoty radiace až stokrát vyšší než normálně. Tyto hodnoty prý mohou představovat nebezpečí, pokud by jim lidé byli vystaveni po dlouhou dobu, zdaleka ale nejsou smrtelné.

Dvacetikilometrové pásmo je evakuováno

Premiér Naoto Kan vyzval Japonce žijící do třiceti kilometrů od elektrárny, aby z preventivních důvodů nevycházeli z domu. Pásmo do dvaceti kilometrů je navíc evakuováno. Francouzské velvyslanectví v Tokiu také vydalo varování, že by nízká úroveň radiace mohla zasáhnout i japonskou metropoli.  Během dne vál vítr ze severu, směrem od Fukušimy k Tokiu, ale později větry s radioaktivním materiálem směřovaly opačným směrem - nad Tichý oceán. Přesto podle činitelů v japonském hlavní městě hladina radiace stoupla i tam asi desetinásobně, což ale zatím „nepředstavuje problém“. I tak se řada lidí připravuje na případ, že by bylo nutné Tokio opustit.

Světová zdravotnická organizace uvedla, že Japonsko činí správné kroky ve snaze ochránit veřejnost před radiací. Ne všichni obyvatelé postižených oblastí se s tím ale ztotožňují, někteří si ztěžují na špatnou informovanost. Na internetu a Twitteru řada Japonců diskutuje o tom, zda hrozí nebezpečí roztavení reaktorů, a jak se nejlépe dostat pryč ze země.

Japonci utíkají z Tokia a vykupují obchody

Z Tokia prchá obrovské množství lidí, nakupují veškeré potraviny a další nezbytné zásoby. V jednom z největších tokijských obchodních domů, non-stop otevřeném Don Quixote, byly už zcela vyprodány rozhlasové přijímače, svíčky, palivové kanystry a spací pytle. Vysoká poptávka je po pohonných hmotách, před benzinovými stanicemi se tak tvoří mnohakilometrové kolony.

Zvýšená radiace v Rusku

Mírně zvýšenou radioaktivitu ve své dálněvýchodní části dnes naměřilo také Rusko. Není to prý důvod ke znepokojení, přesto ale Rusové na Dálném východě začali skupovat dozimetry, jódové tabletky a mořské řasy, které také napomáhají vylučovat těžké kovy z organismu. Čína, která se snaží evakuovat své občany z nejpostiženějších částí Japonska, zatím zvýšenou úroveň radiace nezjistila. Thajsko chce zahájit náhodné testování potravin dovezených z Japonska, aby zjistilo případnou kontaminaci radiací.

Elektrárny stále vypouštějí radioaktivní páru

Vypouštění radioaktivní páry z poškozených reaktorů také nadále trvá, může však trvat ještě týdny nebo i měsíce. Podle listu The New York Times před tím varují američtí a japonští odborníci. Americká armáda také upozornila, že její vrtulníky zaznamenaly radiaci skoro sto kilometrů od poničené elektrárny Fukušima 1.

Podle agentury Reuters se nyní zdá, že současná jaderná krize je horší než nehoda americké atomové elektrárny Three Mile Island v roce 1979. Ta dosáhla šestého stupně na sedmibodové škále pro posuzování poruch a havárií jaderných zařízení. Katastrofa v Černobylu se jako jediná řadí na sedmý stupeň. K ní má prý situace ve Fukušimě 1 velmi daleko.

Čeští hudebníci jsou v bezpečí

Česká filharmonie dnes odcestovala z Tokia do bezpečné oblasti na západě Japonska. Hudebníci se přesunuli do města Kanazawa v prefektuře Išikawa. Filharmonie se tak podle svého ředitele Davida Marečka dostala do bezpečné vzdálenosti od Tokia a nebude se do něj vracet, dokud nebezpečí nepoklesne. Orchestr by měl do České republiky odcestovat 20. března, tak, jak původně plánoval. „Někteří z nich chtěli po zemětřesení odjet domů, je ale skutečně takřka nemožné dostat nyní letenky pro stovku lidí,“ řekl agentuře Reuters přítel českého hudebního tělesa Hitomi Sakuma.

Chlad s deštěm komplikují záchranné práce

V krizových oblastech dál probíhají záchranné práce. Počet mrtvých vzrostl podle oficiálních zdrojů na 5 000, podle odhadů však bude celková bilance obětí více než dvojnásobná. Dnes úřady přinesly potěšující zprávu o sedmdesátileté ženě, která byla podle televize NHK nalezena uvnitř svého domu, smeteného tsunami v prefektuře Iwate. Žena je prý při vědomí, trpí ale podchlazením a byla hospitalizována.

Řada států varuje své občany před cestami do Japonska. České ministerstvo zahraničí v první řadě doporučuje vůbec zvážit cestu do země. Pokud už tam někdo vyrazí, měl by se vyhnout severní oblasti ostrova Honšú. Podle britských a amerických úřadů se mají jejich občané vyhnout turistice i pracovním návštěvám, pokud nejsou nezbytně nutné. Američané zastavují také cesty svých vládních úředníků.

Situaci v japonských jaderných elektrárnách sleduje i Státní úřad pro jadernou bezpečnost.