Kaddáfí kontroluje všechna ropná zařízení v zemi

Tripolis – Kaddáfího armáda už podle zpráv z místa kontroluje všechna ropná zařízení v Libyi, kromě Tobruku. Postupuje dál na východ a blíží se k centru opozice Benghází. Dnes armáda obsadila další dvě strategická místa na východě Libye. Podle Kaddáfího čeká povstalce porážka, většina Libyjců prý stojí za ním. V OSN v New Yorku vešel ve známost návrh nové rezoluce Rady bezpečnosti k Libyi, který hovoří o povolení „všech nezbytných kroků k prosazení“ zákazu všech letů nad Libyí v zájmu ochrany civilistů. V Paříži se však během dne státům skupiny G8 nepodařilo dohodnout se na zřízení této bezletové zóny.

Podle libyjské státní televize je Adžedábíja nyní pod úplnou kontrolou Kaddáfího sil. Povstalci následně zaznamenali další ztrátu. „Zcela jsme ztratili Brigu. Nedokázali jsme čelit Kaddáfího silám,“ řekl jeden z rebelů. Kaddáfí přitom při bojích o Brigu nenechal nic náhodě, na místo vyslal své dva syny Chámise i Saadího, kteří jednotkám veleli.

Večer libyjská armáda v poselství obyvatelům Benghází sdělila, že do města přijde v rámci „humanitární mise“ a v jejich zájmu, aby je chránila před povstalci. Krátce poté byla v Benghází slyšet palba protileteckých kanonů a těžkých děl, aniž byl ale jasný důvod.

G8 se neshodla na bezletové zóně nad Libyí (zdroj: ČT24)

Ve městě, druhém největším v zemi a sídle opoziční Národní rady, během dne vzbouřenecká nálada nemizela, ale rostla nervozita. „Po zprávách z Adžedábíje všichni připouštějí, že proti Kaddáfímu nemáme zbraně. Abych byl upřímný, všichni se bojíme,“ řekl Reuters nezaměstnaný 55letý Muhammad.

Kaddáfí: Je třeba bojovat proti terorismu

„Povstalci už nemají žádnou naději,“ řekl dnes Kaddáfí v rozhovoru pro italský list Il Giornale. Vzbouřencům už podle něj nezbývá, než se vzdát, nebo utéct. Obvinil je z využívání civilistů jako lidských štítů, a že k tomu neváhají použít i ženy. Libyjci proti Kaddáfímu povstali v půlce února. Velmi rychle prohlásili za svá města východně od Tripolisu a také některá z měst západně od metropole. Mnoho z vojáků dezertovalo, ale Kaddáfí povolal žoldáky z ciziny, kteří postupně dobývají ztracené pozice.

Na dotaz, zda není možné vyhnout se krveprolévání v bitvách o velká města, Kaddáfí reportérovi italského listu řekl, že „je třeba bojovat proti terorismu“. „Postupujeme tak rychle proto, abychom se masakrům vyhnuli. Jestliže se vzdají, nebudeme je zabíjet. Armáda dostala rozkaz obklíčit je (povstalce),“ řekl Kaddáfí.

Vyjednávání s rebely pro Kaddáfího naprosto nepřipadá v úvahu. „Vyjednávat s teroristy napojenými na Usámu bin Ládina není možné. Oni sami v dialog nevěří, myslí jedině na boj a zabíjení,“ prohlásil. Západní země obvinil libyjský vůdce z neporozumění situaci v zemi: „Mezinárodní společenství netuší, co se v Libyi opravdu děje, národ stojí za mnou a vše ostatní je propaganda.“ Platí to podle něj i o obyvatelích města Benghází. Mají prý z povstalců strach a je třeba je osvobodit. „Obyvatelé nás žádají, abychom zakročili a osvobodili je od těch ozbrojených band,“ tvrdil Kaddáfí.

V rozhovoru pro německou televizní stanici RTL, který má být odvysílán v průběhu dneška, pak libyjský vůdce oznámil, že Německo je jedinou ze západních zemí, které má do budoucna šanci obchodovat s libyjskou ropou. „Naše ropné kontrakty dostanou ruské, čínské a indické společnosti. Západ bude zapomenut,“ prohlásil Kaddáfí, který dodal, že jediné Německo zaujalo vůči Libyi „velmi dobrý postoj“, a Kaddáfí si tak v budoucnu dokáže představit spolupráci s německými firmami.

Bezletová zóna zatím v nedohlednu

Británii a Francii se stále nepodařilo přesvědčit další země skupiny G8, bezletová zóna nad Libyí ani útoky ze vzduchu tak zatím nenašly podporu. Proti se postavilo Rusko a Německo. Zdrženlivé zůstaly i Spojené státy a Itálie. Italský ministr zahraničí Franco Frattini říká: „Je jasné, že tanky jsou rychlejší než zasedání Rady bezpečnosti. Ale nedokážeme si představit, že odpovíme na násilnou akci, kterou chceme okamžitě zastavit, zákrokem, který nebude mít mezinárodní podporu. V srdci arabského světa nemůžeme ani pomyslet na to, že bychom nespolupracovali s Arabskou ligou.“

Členové Rady bezpečnosti OSN podle Reuters dostali od Británie a Libanonu návrh rezoluce žádající bezletovou zónu a přísnější sankce proti Kaddáfímu a okruhu jeho blízkých a měli by se k jednání o něm sejít ve středu. Hlasovat ale ještě asi nebudou - diplomaté patnácti členských zemí totiž budou potřebovat čas ke konzultacím se svými vládami.