Japonsko se znovu otřáslo, Fukušima dál hrozí

Tokio - Desítkám techniků, kteří v japonské elektrárně Fukušima 1 bojují s následky pátečního zemětřesení a přívalové vlny tsunami, se zatím nedaří dostat situaci pod kontrolu. V noci na dnešek SEČ v elektrárně znovu hořelo a kvůli výrazně zvýšené radioaktivitě v areálu museli být asi na hodinu evakuováni všichni zbylí zaměstnanci. Reaktor 3 už kvůli silné radiaci není možné chladit vodou z helikoptér. Technici už začali vpouštět vodu i do reaktorů 5 a 6. Obnovu po živelní katastrofě Japoncům nikterak neusnadňuje ani počasí - dnes zemi zasáhly následné otřesy o síle šesti stupňů Richterovy škály a na nejvíce postižený severovýchod země přišel sníh a mráz. K národu v televizi promluvil císař Akihito.

„Celý národ se podílí na záchranných operacích a já se modlím za to, aby práce záchranářů rychle pokračovala,“ citovaly agentury z Akihitova projevu.

Nejvyšší prioritu pro techniky nyní ve Fukušimě 1 představuje třetí reaktor, u něhož byly naměřeny nejvyšší hodnoty radiace. Z reaktoru, jehož vnitřní plášť může být poškozen, dnes stoupal bílý dým, pravděpodobně pára. Technici chtěli reaktor chladit vodou z helikoptér, což se jim ale kvůli příliš vysoké radiaci nad budovou nepodařilo. V noci podruhé za 24 hodin vzplanula nádrž s vyhořelým palivem ve čtvrtém reaktoru. Oheň se podařilo uhasit a pracovníci elektrárny se snaží reaktor chladit pozemní cestou - pomocí buldozerů chtějí vystavět nouzovou cestu, aby se po ní hasičská auta k reaktoru mohla dostat. Využít chtějí i policejní vodní děla.

Technici začali také vpouštět vodu do reaktorů 5 a 6, které zatím nepostihly tak závažné problémy jako čtveřici ostatních reaktorů. Z druhého reaktoru byla vypuštěna radioaktivní pára; poté se teplota v reaktoru stabilizovala a tlak se snížil. Palivové tyče v reaktorech 1 a 2 jsou kvůli vysokým teplotám poškozené.

Asi 180 zaměstnancům, kteří se po snížení radioaktivity nacházejí v elektrárně, prý v současnosti nehrozí bezprostřední zdravotní nebezpečí. Japonské úřady zatím neplánují rozšíření dvacetikilometrové evakuační zóny v okolí elektrárny. Větry dnes měly vát především ze severozápadu, tedy z pevniny nad Tichý oceán. 

Vláda radí lidem: Nevycházejte z domu

Vláda vyzvala obyvatele ke klidu, přesto bylo asi 200 tisíc lidí v oblasti 20 kilometrů od poškozeného reaktoru evakuováno. Ve třicetikilometrovém okruhu úřady vyhlásily bezletovou zónu, ostatním obyvatelům v této oblasti doporučily, aby raději nevycházeli z domů. Další vlna radiace prý může přijít.

Mírné dávce ozáření byl vystaven tým australských a novozélandských záchranářů poté, co dnes byla jejich helikoptéra kvůli ledu na rotorech nucena nouzově přistát na letišti Fukušima, asi 20 kilometrů od uzavřené zóny kolem jaderné elektrárny. Po návratu na základnu byli členové týmu testováni a u dvou Australanů a dvou Novozélanďanů byla zjištěna „velmi nízká míra kontaminace na botách“, řekla australská premiérka Julia Gillardová.

Sousedé Japonska preventivně nařídili zvýšené radiační monitorování dodávek zboží původem z Japonska, jak ale zdůraznili, nepřepokládají žádné okamžité dopady japonské jaderné krize na své země. Jde především o Čínu, která je největším obchodním partnerem Japonska, ruský Dálný východ a obě Koreje. Potravinové dovozy z Japonska začaly prověřovat také Tchaj-wan a Singapur.

WikiLeaks: Japonsko bylo varováno

Mezinárodní agentura pro jadernou energii varovala Japonsko již před více než dvěma lety, že jeho jaderné elektrárny nejsou dost zabezpečené pro případ zemětřesení. Vyplývá to z úniku diplomatické pošty na serveru WikiLeaks, kterou převzal britský deník Daily Telegraph.

Další přírodní pohroma: začalo silně sněžit

Záchranné práce ztěžuje v posledních hodinách silné sněžení. Teploty se pohybují kolem nuly, což je pro stovky Japonců bez střechy nad hlavou další komplikací. „Solidarita mezi lidmi je ale obrovská. Dělí se o jídlo. Dali dohromady všechny peníze, které mají, do společné kasy a nakupují za ně jídlo a benzin,“ informoval zpravodaj ČT v Japonsku Tomáš Etzler.

Japonsko sčítá oběti

Podle nejnovějších statistik japonské policie si ničivé zemětřesení a následná vlna tsunami v Japonsku zatím vyžádaly na 4 314 obětí.  2 282 lidí bylo zraněno a 8 606 obyvatel je pohřešováno.

  • Císař Akihito autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2398/239792.jpg
  • Měření radiace se nevyhnou ani zvířata autor: Gregory Bull, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2398/239765.jpg
  • Záchranné práce ztěžuje silné sněžení autor: Kyodo News, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2398/239762.jpg
  • Zničené Japonsko postihlo silné zemětřesení autor: Kyodo News, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2398/239763.jpg