Nepokoje v Bahrajnu mají dalších 6 obětí

Manáma - Bahrajnské bezpečnostní síly s tanky násilím vyklidily centrum v metropoli Manáma, které několik týdnů okupovali protivládní demonstranti. Nejméně tři civilisti přišli o život. Podle úřadů zahynuli i tři policisti. Vláda vyhlásila zákaz vycházení od čtyř hodin odpoledne do čtyř hodin ráno. Vůdce šíitské opozice v parlamentu obvinil vedení země z „vyhlazovací války“.

Bahrajnská policie dnes násilím rozehnala protivládní demonstranty. Použila k tomu slzný plyn a údajně i ostré náboje. Jednotkám se podařilo zcela vyklidit centrum protestů – Perlové náměstí. Podle nemocničních zdrojů přišli o život nejméně tři civilisti a stejný počet policistů. 

Vůdce opozice proti zásahu ostře protestoval. „Viděl jsem na vlastní oči, jak střílí ostrými náboji… Je to vyhlazovací válka. K něčemu takovému nedochází ani ve válečných konfliktech a je to nepřijatelné,“ prohlásil představitel šíitského opozičního bloku v parlamentu Abdal Džalíla Chalíla z největší šíitské strany Sdružení národní muslimské dohody (Vifák). 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Policie při ranním zásahu údajně také vtrhla do zdravotnického komplexu Salmáníja, kde podle svědků pronásledovala pacienty a personál. Bahrajnský ministr zdravotnictví poté v prohlášení bez uvedení důvodu oznámil demisi. Demisi na protest proti násilným zásahům proti demonstrantům na Perlovém náměstí ohlásilo i 12 šíitských soudců. 

Bahrajnská mládež na dnešek kvůli zásahu svolala masové protestní shromáždění na třídě Budája v centru města. Armáda na místo konání vyslala tanky a obrněné vozy, odpoledne tam ale panoval klid. Možná i proto, že armáda vyhlásila odpolední a noční zákaz vycházení. „Pochody a veřejná shromáždění se na celém území bahrajnského království zakazují až do té doby, než se země vrátí do normálního stavu. Proti těm, kdo neuposlechnou, podnikneme nezbytné právní kroky,“ oznámil mluvčí generálního štábu bahrajnské armády. 

Bahrajnský král šajch Hamad bin Ísá Chalífa vyhlásil výjimečný stav den poté, co státy Perského zálivu vyslaly na pomoc jeho režimu vojáky. Je mezi nimi 1 000 Saúdských Arabů a 500 policistů ze Spojených arabských emirátů. Intervenční jednotky ze sousední Saúdské Arábie se na dnešní razii proti demonstrantům podle všeho nepodílely. Odpor vůči jejich přítomnosti v zemi ale vedle bahrajnských šíitů vyjadřují i jejich souvěrci v Íránu, Iráku a Libanonu. 

Bahrajnci demonstrují od 14. února. Žádají odchod krále a ustavení konstituční monarchie. Mnozí chtějí odchod celé jeho sunnitské dynastie, jež zemi vládne od konce 18. století.

Protesty v Bahrajnu
Zdroj: ČT24