Na Zemi se vrátili tři kosmonauti z ISS

Bajkonur (Kazachstán) - V kazašské stepi dnes bezpečně přistála ruská kosmická loď Sojuz se třemi kosmonauty, kteří se po pěti měsících vrátili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na konci března se měla ke stanici vydat nová trojice kosmonautů, jejich odlet z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ale v pondělí ruská kosmická agentura Roskosmos kvůli technickým problémům odložila. Nové datum startu oznámeno nebylo.

„Loď Sojuz s trojicí kosmonautů bezpečně přistála v oblasti severně od (města) Arkalyku v 8:54. Kosmonauti jsou v pořádku,“ upřesnilo ruské řídicí středisko vesmírných letů.

Oleg Skripočka, Alexandr Kaleri a Scott Kelly na orbitálním komplexu pobývali od loňského sedmého října. Kelly ukončil svou misi na ISS zhruba měsíc předtím, než na vesmírnou stanici 19. dubna odstartuje americký raketoplán Endeavour, jejímž velitelem je jeho bratr dvojče, kosmonaut Mark Kelly.

Při odpoutání od ISS posádka v rámci zkoušek nového typu vesmírné lodi Sojuz TMA-M testovala s úspěchem digitální kontrolní systém při odpoutání od ISS. Sojuz TMA-M je modernizovaným typem starších ruských kosmických lodí. Při listopadovém přistání v Kazachstánu měl podle ruských médií potíže s tlakem v přistávacím modulu.

Na ISS do května zůstávají kosmonauti Dmitrij Kondratěv, Catherine Colemanová a Paolo Nespoli.

Vydáno pod