Do 48 hodin bude po revoltě, odhaduje Kaddáfího syn

Tripolis - Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se údajně chystají na rozhodující úder proti povstalcům. Do 48 hodin „bude po všem“, řekl Kaddáfího syn Sajf Islám. Oddíly loajální Kaddáfímu jsou prý už v blízkosti povstalecké bašty Benghází a armáda vyzvala tamní vzbouřence ke složení zbraní.

Kaddáfího dělostřelectvo také začalo podle svědků citovaných agenturou Reuters útočit na město Misuráta. Při útoku bylo zabito nejméně pět lidí a 11 zraněno, citovala lékaře z nemocnice v Misurátě agentura Reuters.

„Velmi tvrdě nás teď ostřelují ze tří stran. Používají těžké zbraně, včetně tanků a dělostřelectva. Snaží se očividně otevřít svým pozemním jednotkám cestu do města, zatím sem ale vojáci nevstoupili,“ řekl jeden z obyvatel Misuráty Muhammad telefonicky agentuře Reuters. Jeden z povstaleckých bojovníků, který neuvedl své jméno, prohlásil, že povstalci ukořistili jeden tank. „Snaží se (Kaddáfího vojáci) vstoupit do města. Nemyslím, že toho budou schopni, přinejmenším ne dnes.“

Kaddáfí vytlačuje povstalce (zdroj: ČT24)

Soustředěný útok vládních sil na Misurátu, třetí největší libyjské město se zhruba 300 000 obyvateli, ležící asi 200 kilometrů východně od Tripolisu, se shoduje s rychlým postupem Kaddáfího sil proti hlavním povstaleckým baštám na východě Libye. Kaddáfího jednotky tam v úterý obsadily strategická města Adžedábíju a Brigu a ohlásily útok na Benghází, které je hlavní baštou povstalců.

Dnes se libyjská armáda přiblížila k Benghází a vyzvala jeho obyvatele ke složení zbraní. „Do 48 hodin bude po všem,“ citovala agentura Reuters prohlášení Kaddáfího syna Sajfa Isláma v televizi Euronews. Na otázku, zda jsou jednání světových mocností o zřízení bezletové zóny nad Libyí v zájmu ochrany civilistů před bombardováním vládního letectva, Sajf Islám řekl: „Vojenské operace jsou skončeny. Do 48 hodin bude po všem. Naše síly jsou blízko Benghází. Na jakékoli rozhodnutí bude už příliš pozdě.“

Členové Rady bezpečnosti OSN v úterý večer SEČ podle agentury Reuters dostali od Británie a Libanonu návrh rezoluce žádající bezletovou zónu a přísnější sankce proti Kaddáfímu a okruhu jeho blízkých. O návrhu by se mělo jednat dnes. V Paříži se ale rovněž v úterý státům skupiny G8 nepodařilo dohodnout na zřízení bezletové zóny nad Libyí.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé dnes na svém blogu uvedl, že „několik arabských zemí“ je připraveno se „efektivně podílet“ na vojenské operaci v Libyi. „Ještě není příliš pozdě“ zasáhnout, tvrdí šéf francouzské diplomacie.

Rezolutně naproti tomu odmítl vojenskou intervenci v Libyi jeho italský protějšek Franco Frattini. Při slyšení před parlamentní komisí se Frattini vyslovil pro to, aby byl na příští týden svolán summit vedoucích činitelů Evropské unie, Ligy arabských států a Africké unie.

  • Kaddáfího odpůrci hlídají ve městě Benghází pobřeží kvůli možnému útoku libyjské armády autor: Hussein Malla, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2358/235766.jpg
  • Saíf Islám autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2349/234861.jpg