V Jemenu rozprášeni prezidentovi odpůrci

Saná – V jemenském městě Hudajdá zaútočili policisti a stoupenci prezidenta Alího Abdalláha Sáliha na protestní shromáždění jeho odpůrců. Při zásahu policie použila slzný plyn, gumové projektily a údajně i ostrou střelbu. Vzduchem létaly kameny. Je hlášen jeden mrtvý a nejméně 200 zraněných. Prezident Sálih je u moci 32 let, opozice žádá jeho okamžité odstoupení.

V jemenském přístavu Hudajdá u Rudého moře se prezidentovi stoupenci a příslušníci zvláštních sil i pořádkoví policisté vrhli na protivládní demonstranty. Na odpůrce prezidenta Sáliha házeli jeho příznivci kameny a bili demonstranty holemi. Policie proti protestantům zasáhla slzným plynem a gumovými projektily. Údajně i několikrát vystřelila. 

„Přijali jsme kolem 200 zraněných. Deset z nich bylo postřeleno a 40 mělo bodné rány. Jeden člověk na následky střelných ran po převozu do nemocnice zemřel,“ sdělil nejmenovaný lékař.

Protivládní demonstranti žádají odchod prezidenta Sáliha, který v čele země stojí 32 let. Při protestních akcích zemřelo dosud 40 lidí. Minulý týden prezident slíbil referendum o nové ústavě a změnu volebního systému, demonstranty touto nabídkou ale neuspokojil.

Dnes se protesty konaly i v Sýrii. Syrské bezpečnostní síly rozehnaly v Damašku asi 150 demonstrantů, kteří před ministerstvem vnitra požadovali propuštění politických vězňů. Podle agentury Reuters je to nejvážnější protest, jakému režim prezidenta Bašára Asada čelil o začátku demonstrací v arabských zemích. Nejméně 15 lidí bylo zadrženo.