RB OSN rozhodne o rezoluci týkající se Libye

New York/Moskva/Paříž – Po osmi hodinách ukončila Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) ve středu debatu věnovanou připravované rezoluci o Libyi. Bude v ní pokračovat dnes ráno newyorského času a má o ní následně hlasovat. Podle agentury Reuters RB OSN v textu návrhu rezoluce „rozhoduje vyslovit zákaz na všechny lety ve vzdušném prostoru (Libye), aby pomohla chránit civilisty“. Členské státy návrh opravňuje „přijmout všechna nutná opatření k vynucování souladu“. Pokud rezoluce projde, začne platit bezodkladně.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová na středeční návštěvě v Káhiře řekla, že doufá, že Rada bezpečnosti OSN bude o libyjské rezoluci hlasovat nejpozději dnes. „V New Yorku jednáme, jak nejrychleji to jde, abychom zjistili, zda můžeme dostat souhlas mezinárodního společenství se širokým rejstříkem akcí, nejen s bezletovou zónou, ale i s dalšími akcemi,“ konstatovala Clintonová.

Navrhovateli jsou Británie, Francie a Libanon. Jestliže rezoluce projde, začne platit bezodkladně. Určitou dobu si ale vyžádá příprava vojenských operací. K letům nad Libyi budou zřejmě využity základny v Itálii, která bude muset dát souhlas. Pokud se USA, které pro bezletovou zónu nehoří nadšením, nebudou chtít zapojit, budou zřejmě Británie a Francie schopné poskytnout leteckou ochranu aspoň části libyjského území. Údajně by to bylo především nebe nad centrem libyjského odboje Benghází.

Moskva chce vyjasnění některých otázek

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv, jehož země je stálým členem v RB OSN a má tedy právo veta, už ve středu varoval, že pozemní operace zahraničních sil v Libyi by je pravděpodobně zatáhly do války, a opakoval výhrady, které Moskva má vůči bezletové zóně nad Libyí.

I tak ale Rusko nevyloučilo, že bezletovou zónu podpoří, ale Medvěděv opakoval, že Moskva chce nejprve vyjasnit některé otázky. „Které země budou mít hlavní odpovědnost za takovou zónu? Které speciální jednotky a prostředky budou použity k zajištění bezpečnostního režimu v této zóně?“ ptal se na středeční tiskové konferenci s tureckým premiérem v Moskvě.

Jeho francouzský protějšek Nicolas Sarkozy naopak podle agentury Reuters vyzval k okamžité podpoře návrhu rezoluce, která by bezletovou zónu nad Libyí zahrnovala. Učinil tak v dopise adresovaném hlavám členských států Rady bezpečnosti OSN.

Proti zavedení letové ochrany hovoří to, že libyjská armáda proti povstalcům používá hlavně dělostřelectvo, tanky a další pozemní síly, takže cizí hlídkující letadla zabíjení civilistů nezabrání.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv přednáší poselství k národu
Zdroj: ČTK/AP/Misha Japaridze