Bahrajnská policie zatýká opoziční aktivisty

Manáma - Bahrajnská policie zadržela šest vůdců opozice. Jsou mezi nimi představitelé šiítských hnutí a sekulární levice. Protivládní demonstrace si ve středu vyžádala nejméně šest mrtvých a desítky zraněných. Policie použila slzný plyn, údajně i ostré náboje a vtrhla do nemocnice, kde hledala zraněné demonstranty. Bahrajnský ministr zdravotnictví a 12 šiítských soudců podalo demisi. Evropská a americká diplomacie vyzvaly panovníka ke zdrženlivosti.

Šest významných představitelů tvrdého křídla bahrajnské opozice zatkla dnes v noci policie. Podle úřadů byli zatčeni kvůli „kontaktům s cizími zeměmi a podněcování k vraždám“. Jde o pětici šíitských osobností a jednoho sunnitského levicového oponenta režimu. Mezi zatčenými je údajně i generální tajemník šíitského Hnutí pro svobodu a demokracii (Hak) Hasan Mušajma. Ten se na konci února vrátil do vlasti poté, co dostal od krále milost. 

Koncem února se z vězení díky milosti krále dostal na svobodu i další opoziční aktivista Haku Abdal Džalíl Sindžak. Ten byl propuštěn se skupinou dalších politických vězňů, včetně 25 šíitských aktivistů souzených kvůli údajnému spiknutí proti sunnitským vládcům. 

V Bahrajnu zatýkali opozici (zdroj: ČT24)

V Bahrajnu byl v úterý vyhlášen výjimečný stav, ve středu pak policie s použitím slzného plynu a ostré střelby vyklidila Perlové náměstí, které bylo hlavní základnou demonstrantů. V částech Manámy armáda poté vyhlásila zákaz vycházení. 

Policie včera vtrhla také do zdravotnického komplexu Salmáníja. „Jsme v obležení,“ řekl lékař z jednotky intenzivní péče Nihád Širáví. „Nesmíme odsud odejít a lékaři, kteří nás mají vystřídat, zase nesmějí dovnitř.“ Nemocnice prý přijala po středečním policejním zásahu 107 zraněných, devět z nich je v kritickém stavu.

Vydáno pod