Elektrárna Mochovce bude odolnější proti zemětřesení

Bratislava - Slovenské elektrárny chtějí zvýšit odolnost prvních dvou bloků jaderné elektrárny v Mochovcích proti zemětřesení. Firma již vypsala tendr na první etapu projektu, v jehož rámci se má vypracovat koncept a příslušná dokumentace. Zájemci mohou nabídky předkládat do začátku června. Společnost už projekt připravuje delší dobu, není to tedy bezprostřední reakce na situaci v Japonsku, kde silné zemětřesení a obrovská vlna tsunami minulý týden silně poškodily elektrárnu Fukušima.

Modernizaci jaderných elektráren oznámila tento týden šéfka Úřadu jaderného dozoru Marta Žiaková, podle které mají úpravy zamezit možné explozi vodíku v případě poruchy zařízení. Vodík, který se uvolňuje po zahřátí palivových článků, způsobil několik výbuchů v japonské jaderné elektrárně Fukušima 1 a po explozích unikla do ovzduší radioaktivita.

Na Slovensku jsou v současnosti v provozu dva bloky atomové elektrárny v západoslovenských Jaslovských Bohunicích a stejný počet v jihoslovenských Mochovcích, kde se také dokončují dva rozestavěné bloky. Na celkové výrobě elektřiny se jaderné elektrárny loni podílely více než polovinou.

Odolnější vůči zemětřesení je podle slovenského Úřadu jaderného dozoru bohunická elektrárna, která by měla ustát otřesy osmého stupně z 12dílné škály starší stupnice měření intenzity zemětřesení MSK-64. Mochovce podle úřadu odolají zemětřesení o síle 7,4 stupně.

Slovensko se však podle odborníků nenachází v tak seismicky aktivní oblasti jako Japonsko, a proto mu extrémně silné zemětřesení nehrozí. Naposledy zasáhly mírné otřesy část jižního Slovenska koncem ledna, kdy zemětřesení o intenzitě 4,2 stupně Richterovy škály mělo centrum v Maďarsku. Otřesy větší škody nezpůsobily, mezi lidmi však vyvolaly paniku.

Vydáno pod