Japonsko připustilo černobylské řešení

Tokio - Nad poškozenou japonskou jadernou elektrárnou Fukušima 1 dnes opět ze tří reaktorů stoupal kouř. Pracovníci zařízení se nadále snaží chladit přehřáté reaktory a věří, že se jim podaří zapojit nové náhradní elektrické vedení. Podle amerických odborníků ale může chlazení trvat týdny. Tokio již připustilo, že v nejhorším scénáři může u problémových reaktorů dojít na „černobylské řešení“, které spočívá v zasypání reaktorů pískem a poté betonem.

„Uzavřít reaktory do betonu je možné. Ale naší prioritou je právě teď snaha je nejprve ochladit,“ řekl na tiskové konferenci jeden z činitelů společnosti Tepco, která elektrárnu provozuje. Podobně se vyjádřil i mluvčí japonského jaderného úřadu, podle něhož mají Japonci „černobylské řešení“ v povědomí.

Dnes znovu stoupal kouř, nebo pára z reaktorů 2, 3 a 4. Třetí reaktor, který je pravděpodobně v nejkritičtějším stavu, opět tisíci litry vody chladila vodní děla. Se shazováním vody na reaktor z vrtulníků se dnes nepočítá. Při čtvrtečních pokusech totiž dopadla většina vody mimo cíl.

Podle agentury DPA má být z vodních děl chlazen také čtvrtý a možná i první reaktor. Mluvčí japonské vlády Jukio Edano dnes zdůraznil, že stav prvního reaktoru je lepší než reaktorů 3 a 4. Také reaktory 5 a 6 by měly být poměrně stabilní.

Další úsilí napínají Japonci ke zprovoznění provizorního elektrického vedení, na něž by v první řadě chtěly napojit reaktory 1 a 2. Zatím podle firmy Tepco práce nepokračují tak rychle, jak doufali. Oba reaktory by ale mohly být připojeny během soboty. Reaktory 3 a 4 by do elektrické sítě mohly být zapojeny o den později. Zda se tím ale podaří obnovit činnost pump a chladicích systémů, není jasné, protože je mohlo poškodit zemětřesení a následná tsunami.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukijo Amano, který dnes přijel do Tokia, prohlásil, že Japonsko při snaze chladit reaktory bojuje s časem. Jeho pobočník Graham Andrew situaci v elektrárně označil za „poměrně stabilní“. Řekl, že zůstává velmi vážná, ale od čtvrtka se prý výrazně nezhoršila.

Amano o situaci hovořil s japonským premiérem Naoto Kanem, který slíbil, že o krizi v elektrárně zveřejní více informací. Japonské úřady byly v uplynulých dnech kritizovány za nedostatečnou sdílnost, pokud jde o nehodu ve Fukušimě 1.

Vítr vane radiaci nad Tichý oceán

Příznivý zůstává směr větru, který i nadále vane převážně směrem od elektrárny nad Tichý oceán. Zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) v Číně Michael O'Leary znovu ubezpečil, že radiace mimo areál Fukušimy 1 nepředstavuje bezprostřední riziko pro lidské zdraví.

Japonský úřad pro jadernou bezpečnost zvýšil dnes hodnocení nehody ve Fukušimě 1 ze čtvrtého na pátý stupeň sedmibodové škály MAAE. Stupeň číslo čtyři označuje „nehodu s místními dopady“, stupeň číslo pět pak „nehodu s dalekosáhlými dopady“.

Pátým stupněm byla hodnocena nehoda americké atomové elektrárny Three Mile Island v roce 1979. Někteří odborníci jsou ale přesvědčeni, že současná japonská krize je horší. Francouzský úřad pro jadernou bezpečnost (ASN) ji zařadil na stupeň číslo šest. Sedmého stupně dosáhla pouze katastrofa v Černobylu v roce 1986.