Nový Zéland vzpomněl na oběti zemětřesení

Christchurch - Nový Zéland si připomíná oběti zemětřesení, které v únoru zasáhlo město Christchurch. Vzpomínkového ceremoniálu se účastní tamní premiér John Key, britský princ William a desetitisíce lidí. Otřesy o síle 6,3 stupně Richterovy škály zničily 22. února velkou část města. Zemřelo tam 166 lidí.

Třicet tisíc lidí uctilo minutou ticha oběti ničivého zemětřesení ve městě Christchurch. Jako vyslanec anglické královny Alžběty II. promluvil k davům i její vnuk, princ William: „Rád bych vám předal zprávu od Jejího Veličenstva. Je to projev hlubokého soucitu a soustrasti. Moje babička jednou řekla, že neštěstí je cena, kterou platíme za lásku.“ 

Svojí cestou na Nový Zéland a do Austrálie chce princ William vyjádřit úctu obětem přírodních katastrof, které v minulých měsících postihly obě země. Novozélandský premiér připomněl při pamětní ceremonii také tragédii v Japonsku. „I když jsme se tu sešli, abychom si připomněli naši ztrátu, uvědomujeme si, že je to přesně týden, co zemětřesení a tsunami zasáhly Japonsko. Lidé po celém světě nemohli uvěřit tomu, co se tam stalo. V našich myšlenkách jsme s Japonci,“ prohlásil John Key. 

Nový Zéland si připomněl památku obětí zemětřesení (zdroj: ČT24)

Na Novém Zélandu se stále pohřešuje 200 lidí, ve městě leží trosky víc než tisícovky zdemolovaných budov a škody dosáhnou 11 miliard. Christchurch se ale pomalu vzpamatovává. Pracuje se například i na nové věži katedrály, symbolu ničivé katastrofy, na kterou město jen tak nezapomene.