Na Blízkém východě opět umírají opoziční demonstranti

Saná/Rijád/Damašek – Při střetech v jemenské metropoli Saná dnes zemřelo nejméně 41 lidí. Do protivládních demonstrantů stříleli policisté i provládní přívrženci. Prezident vyhlásil výjimečný stav. Protesty proti prezdentu Bašáru Asadovi jsou hlášeny také ze syrského Damašku, kde zemřeli tři lidé, a dalších dvou měst. Saúdská Arábie zase chystá řadu reforem a peněžních dotací sociálně slabým skupinám obyvatelstva.

jemenské metropoli tisíce demonstrantů požadovaly odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Vydali se na náměstí před univerzitou v Saná. Když ale chtěli rozebrat jednu z barikád, která blokovala přístup na náměstí, vypukla střelba. Podle agentur policejní příslušníci na demonstranty pálili z okolních střech. Údajně stříleli i provládní přívrženci.

Zemřelo nejméně 41 lidí, až dvě stovky lidí je zraněných. „Většina zraněných byla postřelena do hlavy, do krku a do břicha,“ řekl lékař. Opoziční demonstranti poté vzali útokem domy, z nich se do davu střílelo. Zajali asi deset ostřelovačů. Byli prý najati za mzdu a půjdou proto před soud.

Prezident Sálih ale tvrdí, že na místě policisté rozhodně nestříleli. Podle něj byli mezi demonstranty ozbrojenci a ti pálili do davu. Policie prý v době střelby na místě vůbec nebyla. Sálih nicméně kvůli situaci v zemi vyhlásil výjimečný stav. Jak dlouho bude trvat, zatím není jasné.

„Chtějí nás zatáhnout do násilností a snížit tak význam revoluce. Chtějí zopakovat libyjský experiment, ale my se do boje vtáhnout nedáme, ať už bude cena za to jakákoli,“ okomentoval to odpůrce vlády Džamál Anaam. Opozice dnes také oznámila, že po dnešku nepřipouští žádný dialog s vládou.

Dnes se protestovalo i v Sýrii. V Damašku se konala demonstrace proti prezidentu Bašáru Asadovi. V Damašku byla dějištěm demonstrace krátce po páteční pobožnosti slavná Umajjovská mešita. Protest rozehnala policie v civilu. Demonstrace se konaly i v okolí metropole. Při střetech s policií údajně zemřeli tři lidé. Podle svědka, kterého cituje agentura Reuters, bezpečnostní síly zastřelily tři demonstranty ve městě Deraá jižně od Damašku.

„Spojené státy ostře odsuzují násilí, které se v Sýrii dnes odehrálo, a vyzývají syrskou vládu, aby umožnila poklidný průběh demonstrací,“ prohlásil mluvčí Bílého domu Tommy Vietor. V Damašku to byla třetí protivládní akce během týdne. Při středečním protestu bylo zadrženo nejméně 34 lidí, z nich 32 prokurátor obvinil z narušování prestiže státu.

Saúdské Arábii dnes královský dvůr ohlásil řadu reforem a finančních příspěvků pro sociálně slabé skupiny obyvatel. Dekrety vydané králem Abdalláhem, které byly zveřejněny v televizi, slibují výplatu měsíčních příspěvků nezaměstnaným. Král zároveň nařídil ustavení úřadu pro potírání korupce a obnovu řady mešit.

Vydáno pod