Haitský exprezident je znovu ve vlasti

Port-au-Prince – Na Haiti se dva dny před klíčovými prezidentskými volbami vrátil z jihoafrického exilu někdejší vládce Jean-Bertrand Aristide. Spojené státy to okamžitě kritizovaly. Obávají se, že by v nejchudší zemi světa, zdecimované zemětřesením a epidemií cholery, mohl vyvolat politické nepokoje.

Aristide přiletěl dnes do Port-au-Prince i s rodinou najatým letadlem z Jihoafrické republiky, kde pobýval. Doprovázel ho jeho příznivec americký herec Danny Glover. Na letišti bývalého prezidenta vítaly davy stoupenců. 

Aristide žil sedm let v exilu. Původně římskokatolický kněz, vystupoval proti diktatuře Jeana-Clauda Duvaliera. V roce 1990 se stal v prvních svobodných haitských volbách prezidentem. Podruhé byl zvolen v roce 2000. O čtyři roky později ale ze země odešel. Jeho vláda byla kritizována za korupci, čelil také podezření, že podněcuje násilí proti opozičním aktivistům. 

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Aristide po návratu do Port-au-Prince řekl, že chce na Haiti pracovat v oblasti vzdělávání. A protože má Aristide v zemi mnoho příznivců, především mezi chudými lidmi, panují obavy, aby jeho příjezd situaci v zemi poničené loňským zemětřesením a epidemií cholery nezkomplikoval. Zvlášť v době, kdy si mají Haiťané v neděli konečně zvolit nového prezidenta.

Vydáno pod