Japonci snáší katastrofu s klidem. Jsme na tom všichni stejně, říkají

Ofunato (Japonsko) - Do města Ofunato, jednoho z nejhůře postižených míst po japonském ničivém zemětřesení a tsunami, zamířil zvláštní zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Lidi v Ofunatu kromě ničivých následků živelné katastrofy z minulého týdne bojují také s nepřízní počasí a nedostatkem základních životních prostředků. To všechno ale snášejí se stoickým klidem.

Zkáza a smrt se přivalily do města Ofunato malebným zálivem. Tichý oceán je 2 kilometry daleko, úzké údolí ale tlačilo velkou vodu strašně rychle nahoru. Přístavy východního pobřeží mají chránit protipovodňové zdi, proti monstrózní vlně z minulého týdne ale neměly šanci. Tsunami byla až pětkrát vyšší. 

Ve městě Ofunato žije přes 40 tisíc lidí, policie zatím potvrdila 360 mrtvých. Na postiženém území probíhají největší úklidové práce od druhé světové války. Vláda sem poslala sto tisíc vojáků a další tisíce záchranářů. Pomáhají i týmy z více než 80 zemí. Ne všechno jde podle představ, lidé ale mají pochopení. 

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

„Vláda se nám snaží pomoci, ale protože tohle je katastrofa, která nemá v naší historii obdoby, není schopná pomoc dobře zorganizovat. Například některá místa dostávají víc, než potřebují, jiná vůbec nic,“ říká Akira Sakamoto. 

Přes 500 tisíc lidí žije v dočasných ubikacích, v Okumatu celkem 280 lidí žije ve škole. Tady sice funguje topení a elektřina, neteče ale voda, kterou dováží místní vláda. K jídlu lidem poskytuje chléb a rýži. „Zásoby přicházejí pomalu kvůli zablokovaným cestám, některé přivezly po moři lodě. Mnoho lidí přišlo o domy, takže potřebujeme nějaké dočasné obydlí co nejdříve,“ dodává Cutomu Kikuči. 

Svět obdivuje, s jakou disciplinovaností a trpělivostí se postižení s katastrofou vyrovnávají. Rabování tady neexistuje a lidé se i ve stresových situacích chovají klidně a velmi zdvořile. Manželé Jošitovi říkají: „Jsme na tom všichni stejně, musíme se navzájem podporovat.“