Libyjský vzdušný prostor zkontrolují britské a francouzské stíhačky

Paříž/Brusel/Londýn – Po včerejším vyhlášení bezletové zóny nad Libyí zřejmě zítra libyjský vzdušný prostor zkontrolují francouzské a britské stíhačky. A to ještě před začátkem schůzky v Paříži, na které budou o situaci v Libyi jednat představitelé Evropské unie, Ligy arabských států (LAS) a Africké unie (AU) a také šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Americký prezident Barack Obama dnes varoval Muammara Kaddáfího, že pokud neukončí okamžitě veškeré akce proti povstalcům, bude následovat vojenská akce. Libyjská vláda předtím oznámila příměří, rebelové ale tvrdí, že v zemi se dál bojuje.

Kaddáfí zřejmě stále Západ nepřesvědčil o tom, že v zemi je klid. I když vláda ohlásila příměří, rebelové z Misuráty tvrdí, že je dnes ostřelovali Kaddáfího vojáci. Ani Spojené státy si zatím nejsou jisté, zda byly boje v Libyi ukončeny. Clintonová vyzvala Kaddáfího armádu, aby významně ustoupila ze svých pozic na východě země, kde už patrně obklíčila baštu povstalců Benghází. Americký prezident Barack Obama pak dodal, že USA, Francie, Británie a arabské státy jsou připravené v zemi vojensky zasáhnout.

Britský premiér David Cameron nařídil mobilizovat pro případnou operaci proti Kaddáfímu bojové letouny typu Tornado a Typhoon. Americká armáda do blízkosti libyjských břehů vyšle další obojživelné lodě. Ty se připojí k plavidlům Kearsarge a Ponce, které jsou připraveny na Krétě.

Rezoluce proti Libyi tématem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Spojené státy se nicméně podle zdejších médií případného vojenského zásahu zúčastní především jako podpůrná síla. Washington prý není nadšený z představy, že by se po Iráku a Afghánistánu účastnil dalšího konfliktu.

Francie na zítra pozvala představitele Ligy arabských států (LAS), Africké unie (AU) a Evropské unie, aby v sobotu v Paříži společně projednali situaci v Libyi. Horkým tématem měly být hlavně detaily zapojení regionálních sil do vzdušného monitorování situace v Libyi, aby operace nebyla vnímána jako další útok Západu na některou z muslimských zemí. Trnem oku jsou islámskému světu hlavně vojenské mise vedené USA v Iráku a Afghánistánu.