Zázraky se v troskách Japonska nedějí

Tokio - Osm dní po mohutných otřesech a následné vlně tsunami se zprávou o nalezení živého člověka v troskách krátce stouply naděje na zachránění dalších přeživších. Média však zprávu o „zázračném“ nalezení nedlouho poté dementovala. Japonští inženýři v jaderné elektrárně Fukušima 1, poškozené nedávným katastrofálním zemětřesením, pokračovali ve zprovozňování čerpadel, která by pomohla ochladit palivové tyče a zamezit tak šíření radiace.

„Zázračně“ zachráněným byl podle mluvčího japonské armády citovaného agenturou AFP člověk, který přišel do svého domu v prefektuře Mijagi zjistit rozsah škod. Agentura Reuters uvedla, že muž byl předtím v evakuačním středisku a krátce před „nalezením“ se vrátil do svého poničeného bydliště, kde si lehl a přikryl se dekou. Podle dřívějších zpráv byl muž údajně ve věku mezi 20 a 30 lety v šoku převezen do nemocnice.

Opravy elektrárny pokračují

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

V poničené elektrárně Fukušima 1 dnes pokračovaly práce na obnově elektrického vedení. Přístupové místo elektrárny se podle prohlášení energetické společnosti Tepco podařilo napojit na externí elektrické vedení. Společnost zároveň potvrdila, že elektřinu je možné přivádět.

Podle agentury AP úřady očekávají, že nejdříve přivedou elektřinu z vnějšího zdroje do druhého z šesti reaktorů. Operátoři přitom doufají, že čtyři z šesti bloků znovu napojí dnes a další v neděli. Tři desítky požárnických cisteren v noci na dnešek znovu pod silným tlakem stříkaly vodu na budovu reaktoru číslo tři. Úřady doufají, že dopadne do nádrže s palivem a ochladí ho.

Zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy škály zasáhlo Japonsko 11. března. Vyvolalo několikametrové vlny tsunami, které kromě stovek kilometrů ostrova Honšú poškodily chladicí systémy elektráren Fukušima 1, Fukušima 2 a Tokai. Podle policie si katastrofa k dnešku (místního času) oficiálně vyžádala 6 911 mrtvých. Téměř 11 000 obyvatel se pohřešuje.