Francouzské stíhačky nad Libyí, v Paříži se jedná o zásahu

Benghází - Síly věrné libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu dnes podle očitých svědků zaútočily na povstaleckou baštu Benghází a pokoušejí se toto východolibyjské město znovu dobýt. Benghází opouštějí stovky lidí, podle televize Al-Džazíra bylo zabito nejméně 26 lidí a 40 bylo zraněno. Ostřelována jsou podle rebelů i města Zintán a Misuráta na západě země. Rebelové žádají okamžitý zásah mezinárodních sil. O zásahu právě jednají spojenci v Paříži, Francie požaduje rychlý úder. Libyjská vláda však nadále tvrdí, že dodržuje v pátek vyhlášené příměří a jakékoli vměšování do jejich vnitrostátních záležitostí bude mít následky. Nad libyjským územím už přelétly francouzské bojové letouny Rafale s průzkumnou misí.

„V Benghází nejsou žádné boje. Jak jsme již řekli, vyhlásili jsme příměří a chceme, aby na místo dorazili mezinárodní pozorovatelé. Povstalci zde útočí na vesnice a města ve snaze vyprovokovat vojenský zásah ze zahraničí,“ uvedl podle Reuters mluvčí libyjské vlády Músá Ibráhím.

Mluvčí povstalců:

„Dnes v Benghází nastane katastrofa, pokud mezinárodní společenství nenaplní rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Vyzýváme mezinárodní společenství, celý svobodný svět, aby zastavily tuto tyranii a vyhlazování civilistů.“

Podle agentury AFP byl dnes nad tímto druhým největším městem Libye sestřelen vojenský letoun MiG-23, pilotovi se před pádem stroje prý podařilo katapultovat. Několika letouny uvedeného typu podle agentury disponuje i Kaddáfího armáda. Z předměstí Benghází se ozývá dělostřelecká palba. Kaddáfího síly podle svědků citovaných Al-Džazírou útočí na město z jihu a směrem od pobřeží.

Mluvčí rebelů podle Reuters ovšem informoval, že Kaddáfího síly již do města vstoupily ze západu. „Kde jsou západní mocnosti? Říkaly, že mohou udeřit během několika hodin,“ citovala jeho slova agentura Reuters. Povstalci již podle jejího zpravodaje postavili na ulicích vedoucích k soudní budově, kde mají svou základnu, betonové barikády.

Vláda Muammara Kaddáfího přitom v pátek vyhlásila příměří s povstalci ve zjevné snaze odvrátit hrozící vojenský zásah západních mocností v jeho zemi.

V Paříži se jedná o vojenské operaci

O případné mezinárodní vojenské operaci jednají představitelé západních mocností a arabských zemí v Paříži. Summitu, který hostí francouzský prezident Nicolas Sarkozy, se účastní mimo jiné šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová, britský premiér David Cameron, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a zástupci Ligy arabských států.

Spojenecký zásah už je naplánovaný. V první vlně by se měly zapojit Francie a Británie. Pak Spojené státy a několik dalších zemí, včetně arabských. Rezoluce umožňuje leteckou ochranu, s pozemním zásahem nepočítá.

Vojenská operace by měla mít několik rovin. V první fázi půjde o varování Kaddáfímu ve formě letů francouzských a britských stíhaček přes libyjské území. Dalším krokem by měla být kontrola dodržování bezletové zóny a třetím krokem bombardování vybraných cílů na libyjském území – zejména telekomunikačních a radarových základen.

Pro případnou akci spojenců dala Itálie k dispozici svých sedm vojenských letišť. „Vláda včera překvapivě rozhodla o tom, že je Itálie připravena se akce i aktivně zúčastnit. Dá k dispozici svá letadla nejen k hlídání vzdušného prostoru, ale zapojí se i do případného bombardování libyjského území, což se nečekalo,“ informoval z Itálie redaktor ČT Jakub Nettl. Premiér Silvio Berlusconi se zapojením Itálie do akce dlouho otálel. S Muammarem Kaddáfím totiž dlouho udržoval přátelské vztahy a Itálie má v Libyi obchodní zájmy. S aktivním zapojením Itálie souhlasila překvapivě i opozice, výjimkou je jen Liga severu.

Dopis Muammara Kaddáfího Baracku Obamovi:
„Bojujeme proti al-Káidě, která vede ozbrojené útoky nejen v Libyi, ale i v Mauretánii, Alžírsku a Mali. Co byste dělali vy, kdyby někdo ozbrojený napadal americká města? Řekněte nám to a my se budeme řídit vaším příkladem.“ 

Dopis Muammara Kaddáfího britskému premiérovi a generálnímu tajemníkovi OSN: 
„Libye není vaše, Libye je Libyjců. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN je neplatná. OSN nemá podle svých vlastních zákonů právo zasahovat do vnitrostátních záležitostí jakékoli země. Je to nespravedlivé, je to čirá agrese a riziko, kterému vystavujete Středomoří a Evropu. Kdo vám dal právo vměšovat se do našich záležitostí? Budete litovat, pokud tak učiníte. Je to naše země. My bychom nikdy nestříleli do vlastních lidí. Bojujeme proti al-Káidě. Přijďte a přesvědčte se sami. Muammar Kaddáfí, vůdce revoluce.“

  • Stíhačky F-18 na italském letišti Aviano autor: Luca Bruno, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2406/240526.jpg
  • Britské bitevníky Tornádo se připravují na nasazení v Libyi autor: Andrew Milligan-pa, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2406/240538.jpg