Egypťané hlasují o ústavních reformách

Káhira – Egypťané dnes v referendu hlasují o ústavních změnách, které po pádu režimu Husního Mubaraka mají umožnit přechod země k demokracii. Egypťané mají poprvé po desetiletích možnost demokraticky ve volbách hlasovat. Referendum i proto zatím zaznamenává obrovskou účast.

Egypťané mají o první demokratické hlasování po desetiletích velký zájem. Od rána se před volebními místnostmi v celé zemi tvořily fronty stovek natěšených voličů. Ti rozhodují o ústavních změnách, které mají pomoci zemi s přechodem k demokratickému režimu. 

„Země je konečně naše a my si ji nikdy nenecháme znovu vzít tím, že zůstaneme doma, když bychom měli stát právě tady, ve frontě, aby byly vyslyšeny naše hlasy,“ řekl pětašedesátiletý volič Um Sajjíd. 

Zatím se neví, jak referendum dopadne. Voliči se mají vyjádřit k balíku 11 změn v devíti článcích ústavy. Někteří voliči vítají demokratické návrhy, některým je to ale málo a přáli by si radikálnější změnu ústavy. 

Kampaň proti přijetí změn vedli dva pravděpodobní prezidentští kandidáti - nositel Nobelovy ceny Muhammad Baradej a generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá. Za jejich přijetí naopak bojuje největší opoziční hnutí v zemi Muslimské bratrstvo. Podporuje ho zřejmě také armáda, které by to umožnilo splnit šestiměsíční termín na předání moci zvolené vládě.