Zemřel advokát míru Warren Christopher

Los Angeles – V noci na dnešek zemřel bývalý americký ministr zahraničních věcí Warren Christopher. Za vlády amerického prezidenta Billa Clintona se zasadil o mír v Bosně a na Blízkém východě. Christopher zemřel ve věku 85 let, měl rakovinu.

„Mír, svoboda a slušnost nikdy před tím neměly tak neúnavného a usilovného advokáta,“ prohlásil prezident Clinton v roce 1996, když Christopher oznámil svůj odchod z postu ministra zahraničí. 

V roce 1981 dostal Christopher Medaili svobody, nejvyšší civilní vyznamenání. Získal ji za dojednání propuštění 52 amerických rukojmí v Íránu. Ta celkem 444 dní zadržovala na americkém velvyslanectví v Teheránu skupina íránských radikálních studentů. Christopher tehdy působil jako náměstek ministra zahraničí. 

Christoper se také zasloužil o dojednání takzvané Daytonské dohody, která v roce 1995 ukončila válku v Bosně. „Doslova do poslední minuty se pochybovalo o výsledku. Naši vyjednávači měli dokonce už sbalené kufry a chystali se odjet domů bez dohody. Chris se ale odmítal vzdát. Síla jeho vůle nakonec přesvědčila balkánské vůdce, aby přistoupili na mír,“ vzpomínal na Christophera Clinton ve svých pamětech. 

Někdejší ministr zahraničí se také zasloužil o mírový proces na Blízkém východě nebo demokracii na Haiti. Warren Christopher pracoval jako advokát a diplomat ve službách tří amerických demokratických prezidentů. Johna Kennedyho, Lyndona Johnsona a Jamese Cartera. Byl jmenován ministrem zahraničních věcí.