Spojenecké letouny zahájily operace proti Kaddáfímu

Paříž – Spojenecké letouny již zastavují útoky jednotek libyjského vůdce Muammara Kaddáfího na baštu rebelů Benghází na východě země. Uvedl to po jednání západních spojenců v Paříži francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Nad libyjským územím od dnešního odpoledne přelétává několik francouzských bojových letounů Rafale s průzkumnou misí. Americký prezident Barack Obama prohlásil, že spojenci jsou připraveni bezodkladně jednat. Dávají Kaddáfímu poslední šanci: „Pokud se bez výhrad a bezodkladně podřídí všem požadavkům výzvy Rady bezpečnosti, otevřou se brány diplomacie,“ slíbil Sarkozy.

Účastníci jednání se podle Sarkozyho shodli, že uplatní veškeré prostředky – zejména vojenské –, aby si vynutili respekt rozhodnutí Rady bezpečnosti. „Naše letecké síly se budou stavět jakékoliv agresi ze strany plukovníka Kaddáfího vůči civilním obyvatelům Benghází. Již nyní jsme zabránili leteckým útokům na toto město a další francouzská letadla jsou připravena intervenovat proti pozemním ozbrojeným silám, které by mohly ohrozit civilní obyvatelstvo,“ informoval Sarkozy o výsledcích jednání.

Francie, USA, Velká Británie a arabské státy včera adresovaly Muammaru Kaddáfímu varování, že pokud okamžitě nezastaví palbu a neukončí násilnosti proti civilnímu obyvatelstvu, dojde na použití vojenských prostředků. „S tímto varováním se ztotožnili i všichni účastníci dnešního summitu. Jenže plukovník Kaddáfí toto varování nerespektoval. Naopak jeho vojenské síly zintenzinvily vražedné útoky,“ dodal francouzský prezident.

Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho se Británie s Francií a Kanadou do akce v Libyi mají zapojit jako první. První útoky by podle něj mohly přijít ještě dnes.

Spojenci reagují na zoufalé volání Libyjců

Britský premiér David Cameron po schůzce prohlásil, že přišel čas na okamžitou akci v Libyi na záchranu životů civilistů. „Způsobil to plukovník Kaddáfí. Lhal mezinárodnímu společenství, slíbil příměří a porušil ho. Pokračuje v týraní svých lidí, a tak přišel čas pro akci,“ uvedl Cameron.

Arabský lid se podle Sarkozyho rozhodl osvobodit se z otroctví, ve kterém byl uzavřen „až příliš dlouho“. „Mírumilovné civilní obyvatelstvo Libye, které nežádá nic jiného než právo zvolit si svůj vlastní osud, je ve smrtelném ohrožení. Máme povinnost na jeho úzkostné volání zareagovat. Budoucnost Libye patří Libyjcům. Nechceme rozhodovat místo nich. Boj, který vedou za svou svobodu, je jejich bojem.“

Nicolas Sarkozy:

„Jednáme pod mandátem Rady bezpečnosti. Chceme chránit civilní obyvatelstvo před šíleným běsněním vražedného režimu, který neváhá útočit na vlastní lid a který tak ztratil veškerou legitimitu. Budeme se snažit libyjskému lidu umožnit, aby si sám zvolil svou budoucnost. Je ještě čas, abychom plukovníku Kaddáfímu zabránili v tom nejhorším. Pokud se bez výhrad a bezodkladně podřídí všem požadavkům výzvy Rady bezpečnosti, otevřou se brány diplomacie. Každý z nás se musí chopit svých odpovědností. Francie je připravena ujmout se své role před dějinami.“

Clintonová: Kaddáfí spáchá zvěrstva

Americký prezident Barack Obama prohlásil, že libyjský lid musí být chráněn. Spojenci jsou podle něj připraveni jednat, a to neodkladně. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová krátce po vyjádření Obamy uvedla, že Spojené státy mají všechny důvody domnívat se, že Kaddáfí spáchá nevýslovná zvěrstva, pokud nebude zastaven. Cílem zásahu je prý ochrana civilistů před útoky libyjských vládních jednotek.

Clintonová také řekla, že USA budou podporovat své evropské spojence a Kanadu ve vynucování bezletové zóny nad Libyí. Zároveň zopakovala, že s nasazením amerických pozemních jednotek se nepočítá. Za klíčovou americká ministryně označila účast arabských zemí na operaci.

Německo se do vojenských operací nezapojí

Podle kancléřky Angely Merkelové se Německo do vojenských akcí nezapojí. Merkelová ale nabídla, že němečtí vojáci obsluhující speciální průzkumné letouny se systémem AWACS v Afghánistánu by mohli převzít práci jednotek USA. Ty by tak uvolnili pro stejnou činnost v Libyi.

Berlín se při čtvrtečním hlasování v Radě bezpečnosti OSN nepřipojil ke skupině deseti zemí, které se pro novou rezoluci proti Libyi vyslovily, za což si na domácí půdě vysloužil kritiku.

  • Britské bitevníky Tornádo se připravují na nasazení v Libyi autor: Jeff J Mitchell, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2406/240541.jpg
  • Nicolas Sarkozy na tiskové konferenci po jednání západních spojenců o Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2406/240561.jpg