Bombardování Libye: Terčem je protiletadlová obrana

Tripolis - Spojenecké letectvo v sobotu v 17:45 zahájilo vojenskou akci proti režimu Muammara Kaddáfího. Jako první se nad Libyí objevily francouzské stíhačky, které zasáhly několik tanků a obrněných vozidel. Nad Libyí operuje několik desítek letadel, včetně průzkumného letounu AWACS. Vedle Francie se do akce zapojila i Velká Británie, Kanada, Itálie a USA. Německo ani Česko se do akce nezapojí. Velení nad spojeneckými jednotkami převzaly Spojené státy poté, co americká válečná loď ve Středozemním moři vypustila střely s plochou dráhou letu. USA krátce před 21:30 oznámily, že zaútočily na libyjskou protiletadlovou obranu. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí večer v projevu k národu prohlásil, že otevře sklady a vydá lidem veškeré zbraně k obraně Libye před útokem západních sil. Podrobná on-line reportáž z večerních událostí.

Muammar Kaddáfí:

„Tento útok spustí křížovou výpravu. Libyjský lid jí bude vzdorovat. Žádáme ostatní, aby stáli při nás. Nyní musíme otevřít sklady a vyzbrojit všechny Libyjce! Středozemí a oblast Maghrebu se proměnily v bojiště.“

První reakce z libyjské strany přišla před 22:30, kdy vystoupil šéf libyjského parlamentu, který uvedl, že Libye čelí nepřátelskému barbarskému útoku, který má již své první civilní oběti. „Tato agrese je barbarská a není pro ni žádná omluva, jelikož Libye již rezoluci RB akceptovala a oznámila zastavení palby a ozbrojených operací.“

Spojené státy zahájily z válečné lodě útok řízenými střelami proti libyjské protiletadlové obraně na pobřeží země. Začala tak operace pěti koaličních zemí pod názvem Odyssey Dawn. Hlavním cílem úderů je oblast okolo metropole Tripolisu a města Misuráta, které stále ovládají povstalci. Pentagon tuto první fázi operace odhaduje na 6 až 12 hodin.

Ve Středozemním moři operuje asi 25 koaličních lodí, včetně tří ponorek USA. Spojené státy zahájily útok řízenými střelami z válečné lodě, ale podle Pentagonu se do akce zapojí také americké letectvo. Americké a britské lodě a ponorky podle Pentagonu již vypálily více než 110 střel Tomahawk. Podle jednoho z amerických činitelů nejsou zatím plánovány žádné rozsáhlé akce v okolí bašty vzbouřenců Benghází.

Barack Obama:

„Hájíme zájmy Libye i celého světa. (…) Reagovali jsme na volání o pomoc.“

K situaci se už vyjádřil i americký prezident Barack Obama. Zdůraznil, že USA jsou si velmi vědomy rizik, které pro americké síly přináší každá vojenská akce, a ujistil, že do Libye nevyšle pozemní vojenské síly. Zásah povolený rezolucí Rady bezpečnosti OSN zdůvodnil tím, že není možné, aby nějaký tyran jako Kaddáfí neměl slitování se svým národem.

Libyjská televize: Spojenecké síly zasáhly civilní cíle

Libyjská státní televize vysílala záběry několika tisíců lidí demonstrujících před vojenskou základnou v Tripolisu. Prý jsou ochotni za Kaddáfího zemřít, pokud spojenci základnu zasáhnou.

Nad celým libyjským územím dnes přelétaly francouzské bojové letouny Rafale a Mirage v rámci mise schválené OSN na zajištění bezletové zóny nad touto zemí a na ochranu libyjských civilistů před libyjskými vládními silami. „Každé letadlo, které vstoupí do této zóny (nad Libyí), může být sestřeleno,“ potvrdil mluvčí francouzského ministerstva obrany Thierry Burkhard.

NATO se do operace pravděpodobně zapojí

K Libyi v neděli vyrazí z Toulonu ve Středomoří francouzská letadlová loď Charles de Gaulle. USA zde již leteckou loď mají a jsou prý s její pomocí připraveny rychle zasáhnout. Americký ministr obrany Robert Gates podle Pentagonu odložil dnešní plánovaný odjezd do Ruska na neděli, aby mohl monitorovat situaci v Libyi.

Severoatlantická aliance se do operace pravděpodobně zapojí, pevně se rozhodne až v neděli. Česko na dnešním jednání v bruselském sídle Aliance zastupoval velvyslanec při NATO Martin Povejšil. Podle něj přicházejí v úvahu dvě možnosti, jak by se Aliance mohla do operací zapojit: jednak bezletová zóna nad Libyí a zároveň vynucování zbrojního embarga. V obou případech jde podle něj o úkoly, které umožňuje mandát rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Česko se do akce zapojí pouze nepřímo, nemá totiž podle Povejšila prostředky, které tento typ operace vyžaduje.

Mezinárodní výbor Červeného kříže vyzval znepřátelené strany v Libyi, aby umožňovaly zdravotnímu personálu a sanitkám přístup k raněným. Zdůraznil také, že mezinárodní právo zakazuje útočit na civilisty a používat lidské štíty na ochranu objektů a jednotek.

  • Demonstrace Kaddáfího odpůrců autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2407/240625.jpg
  • Zahraniční síla proti Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2407/240624.jpg
  • Zraněný civilista v Benghází autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2407/240627.jpg
  • Nemocnice v Benghází autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2407/240626.jpg
  • Zraněný chlapec v nemocnici v Benghází autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2407/240628.jpg