Fukušima 1 uvažovala o upouštění radioaktivní páry

Tokio - Technikům a zásahovým jednotkám se dnes podařilo stabilizovat tlak ve třetím reaktoru japonské jaderné elektrárny Fukušima 1, kterou poničilo nedávné zemětřesení a vlna tsunami. Zatím tak není třeba upouštět radioaktivní páru, jak inženýři původně zvažovali. Japonská vláda dnes oznámila, že elektrárnu bude třeba uzavřít a v žádném případě nebude znovu zprovozněna. Země mezitím stále sčítá oběti přírodní pohromy. Policie uvedla, že mrtvých a pohřešovaných je dohromady více než 20 tisíc. Počet potvrzených mrtvých překročil osm tisíc.

Třetí reaktor Fukušimy 1 byl do dnešního rána po třináct hodin doslova ostřelován stovkami tun vody z vodních děl nasazených provizorně k chlazení reaktorů, informovala agentura DPA. Tlak v reaktoru přestal stoupat, i když se podle agentury AP nakonec zastavil na poměrně vysoké úrovni.

Uvnitř zóny nebezpečí jaderné elektrárny Fukušima 1 dnes proti přehřívání reaktorů bojovaly tři stovky inženýrů. „Myslím, že se situace postupně zlepšuje,“ řekl náměstek vedoucího japonského úřadu vlády Tecuro Fukujama. Televize NHK v jednu chvíli informovala, že v okolí objektu byl zaznamenán zhruba čtvrtinový pokles radioaktivity.

Práce na reaktorech pokročily

Na třetí reaktor elektrárny Fukušima se pozornost soustřeďuje mimo jiné proto, že se v něm nachází vysoce nebezpečné plutonium. Práce pokročily také v připojování elektřiny k vodním čerpadlům určeným za normálního provozu k chlazení jaderného paliva. Technici už zapojili kabely pro přívod elektřiny k reaktorům 1, 2, 5 a 6. To by mělo umožnit spustit běžné chladicí systémy.

V pondělí nebo v úterý by měl být připojen i čtvrtý blok, který dnes vodní děla po několik hodin ochlazovala kvůli kritickému poklesu hladiny vody v bezpečnostní jímce s vyhořelým palivem. Teplota v jímkách vyhořelého paliva reaktorů 5 a 6 se podle agentury Reuters už vrátila k normálu.

Bilance obětí: přes 8 tisíc mrtvých, přes 12 tisíc pohřešovaných

Agentura Kjódó dnes s odvoláním na úřady informovala, že oficiální bilance počtu mrtvých v důsledku živelní katastrofy dosáhla 8 133; dalších 12 272 osob je pohřešováno. Policie ovšem ještě před tímto oznámením vyslovila obavu, že jenom v prefektuře Mijagi mohlo při neštěstí zahynout přes 15 000 lidí.

Přímo bylo dvojí přírodní katastrofou zasaženo 12 ze 47 japonských prefektur, uvedl dnes k předběžné bilanci deník Asahi Šimbun. Nejvíce obětí je v prefektuře Mijagi, následují Iwate a Fukušima. Podle různých údajů se 360 až 400 tisíc lidí muselo uchýlit do nouzových přístřeší.

  • Jaderná elektrárna Fukušima zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2406/240507.jpg
  • Následky zemětřesení v Japonsku autor: Shizuo Kambayashi, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2393/239206.jpg
Vydáno pod