Dva Japonci přežili devět dní v sutinách

Tokio - Osmdesátiletou ženu a jejího šestnáctiletého vnuka se dnes podařilo vyprostit živé ze sutin v japonském městě Išinomaki, zdevastovaném před devíti dny zemětřesením a vlnou tsunami. Žena a její vnuk přežili v rozvalinách svého domu. Televize NHK informovala, že oba zachránění působili zesláble, ale byli při vědomí a reagovali na otázky záchranářů a policistů.

Oba se živili jogurtem a dalšími potravinami, které zůstaly v lednici zničeného domu. Zemětřesení je totiž zastihlo v kuchyni. „Kuchyňská linka a lednice spadly na zem a vytvořily pro ně malý úzký prostor. A díky lednici si navíc mohli obstarat jídlo a pití,“ doplnil Mičio Kobajaši, zástupce ředitele pohotovosti v Išinomaki.

Chlapec se dnes dokázal dostat až na střechu pobořeného domu, odkud se mu podařilo přivolat pomoc. Uvnitř poničeného objektu pak záchranáři našli i jeho babičku. Z pohromy vyvázli téměř nezraněni. Chlapec však necítil levý kotník a byl silně podchlazený. Když ho zachraňovali, byla jeho tělesná teplota pouhých 28 stupňů. Podle televizních záběrů vrtulník oba transportoval do nemocnice.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Město Išinomaki se nachází v prefektuře Miagi, která byla zemětřesením a následnou vlnou tsunami z 11. března zasažena nejvíce. Jenom v Miagi si přírodní pohroma vyžádala pravděpodobně přes 15 tisíc obětí.