KATWARN by měl Němcům pomoci při katastrofách

Berlín – Německo testuje nový systém rychlé výstrahy občanům. Název KATWARN vznikl zkrácením německých slov pro katastrofu (Katastrophe) a varování (Warnung). Systém, který vyvinuli vědci z berlínské pobočky institutu Fraunhofer ISST, má občanům pomoci se zorientovat v případě přírodní katastrofy nebo průmyslové havárie, kdy snadno může vzniknout panika a pomoc záchranářů se nemůže soustředit jen na jedno místo. K varování systém využívá především mobily a e-maily.

"Cílem systému KATWARN je lépe ochránit lidi, varovat a informovat je cíleně vzhledem k povaze neštěstí a jejich poloze. Může to udělat SMS, e-mailem, pro staromilce třeba i faxem," vysvětlil výzkumný pracovník Fraunhofer ISST Michael Klafft. Při přetížení mobilní sítě mají být zprávy záchranářů doručené přednostně.

Záchranáři vyšlou přes centrálu pokyny přesně na míru katastrofy. Občana informace nestojí  nic, musí se jen přihlásit, zvolit, jakým způsobem chce být informován, a zadat své poštovní směrovací číslo. „V poklidných dobách se většina spoléhá na případné nouzové volání s tím, že záchranáři se už postarají. Normálně to tak také je, ale třeba při katastrofách s větším dopadem se musí občan postarat i sám. KATWARN tomu může pomoct,“ domnívá se německý záchranář Marcus Pulm.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Testování hradí německé pojišťovny. „Podle dosavadních zkoušek se zpráva nedostane k zhruba k 5 procentům adresátů. Nabízíme proto ještě dodatečný systém třeba pro školy nebo jiné instituce, díky pagerům nezávislým na mobilní síti,“ uvedl k dosavadním výsledkům zkušebního provozu Michael Klafft. V současné době se KLATWARN zkouší ve Frankfurtu nad Mohanem. S jeho využitím se ale do budoucna počítá po celém Německu.