Korupční skandál v Evropském parlamentu

Brusel/Londýn/Bukurešť – Tři europoslanci mají pořádný průšvih. Nechali se totiž nachytat novináři, kteří se vydávali za lobbisty. Europoslanci jim údajně slíbili, že za tučnou sumu prosadí v Evropském parlamentu jejich zájmy. Informuje o tom britský list The Sunday Times.

Tři europoslanci jsou zapleteni do korupčního skandálu v Evropském parlamentu. Bývalý rakouský konzervativní ministr vnitra Ernst Strasser, bývalý rumunský vicepremiér Adrian Severin a někdejší slovinský ministr zahraničí Zoran Thaler kývli na nabídku maskovaných novinářů vydávajících se za lobbisty. Ti politikům slibovali zaměstnání u firmy s ročním platem 100 tisíc eur za to, že pomohou prosadit v Evropském parlamentu dodatky k evropským normám. 

Strasser už podal demisi. Severin ale obvinění z korupce odmítá a nechce se funkce vzdát. Žádá navíc, aby předseda Parlamentu Jerzy Buzek zvážil případné právní kroky proti britskému listu. „Celé je to nekonečná hanebnost,“ řekl. Severin tvrdí, že šlo o legální nabídku na konzultantskou práci. 

Podle listu přitom sám Severin poslal novinářům e-mail, ve kterém je informoval o tom, že už slibovaný dodatek předložil, následně poslal fakturu na 12 tisíc eur. 

Evropský parlament už celou záležitost vyšetřuje.