Libyjská armáda vyhlásila příměří

Tripolis - Velení libyjských ozbrojených sil nařídilo všem jednotkám, aby dnes od 21:00 místního času (20:00 SEČ) začaly dodržovat okamžité příměří. Přesto se podle posledních zpráv v Tripolisu i Benghází ozývá střelba. Západní spojenci podnikají druhým dnem letecké a raketové útoky proti libyjské protivzdušné obraně. Libyjské provládní síly podle očitých svědků agentury Reuters vjely s tanky do libyjského města Misuráta drženého povstalci. Proti formě zásahu západních spojenců se začíná ozývat kritika, zejména od Ruska, Číny a Ligy arabských států. O svém zapojení do operace dnes jedná v Bruselu NATO. Jednání bylo odpoledne přerušeno a podle diplomatických zdrojů se dnes o zapojení Aliance nerozhodne.

Krátce po vyhlášení příměří bylo nad Tripolisem opět slyšet střelbu z protiletadlových zbraní. Mohutné exploze a dělostřelecká palba jsou prý v posledních desítkách minut slyšet i v Benghází. Podle Reuters Tripolisem zazněla také exploze, po které směrem od prezidentského paláce stoupal kouř. Viceadmirál Bill Gortney z americké armády ale prohlásil, že libyjský vůdce Muammar Kaddáfí není na „seznamu terčů“. Zároveň zpochybnil tvrzení libyjské vlády o příměří nebo počtech mrtvých civilistů. Řekl, že spojenci zatím nemají žádné zprávy o civilních obětech zásahů.

Spojencům se podařilo vytvořit nad Libyí bezletovou zónu a zastavit útoky Kaddáfího vojáků na povstalce v Benghází. „Operace šla včera velmi dobře. Kaddáfí nenechal svá letadla ani vrtulníky během několika uplynulých dnů létat. Tak jsme mohli efektivně vytvořit bezletovou zónu,“ prohlásil podle Reuters šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mike Mullen. Američanům se podařilo z 22 cílů zasáhnout 20. Zaměřili se hlavně na zařízení protiletecké obrany a vojenské základny.

Události: Spojenecký zásah v Libyi (zdroj: ČT24)

Při dosavadních leteckých a raketových úderech západních sil na Libyi byly kromě Tripolisu zasaženy cíle v okolí měst Syrta, Benghází, Misuráta a Zuára. Při nočních náletech spojenců zemřelo podle libyjských úřadů 64 lidí, není to ale možné potvrdit z nezávislých zdrojů.

Rozhodnutí NATO blokuje Turecko

Problémem v rozhodnutí NATO je jedna z členských zemí – Turecko. Řeší otázku, jaké by bylo propojení mezi alianční operací a koalicí několika zemí, které už nyní vůči Libyi zasahují. „Už jsme si tím prošli. Kaddáfí popírá sám sebe. Jeho první slova byla velmi důležitá, když říkal, že nemá žádnou oficiální funkci. Pokud tedy nemá oficiální funkci, potom by měl Libyi předat komukoliv, kdo tuto legitimitu má. Svoje názory jsem řekl jak jemu, tak jeho synovi při telefonickém rozhovoru. Uvedl jsem taky, co by se mělo dělat. Měl by respektovat vůli svého lidu. Bohužel události nechal dojít až do tohoto bodu. A to jsem s ním telefonoval 1. března. Naneštěstí jsme nebyli úspěšní. Co se týče nejnovějšího vývoje, přeji si, aby toto období, kdy bratr zabíjí bratra, skončilo. A chtěl bych, aby vůle libyjského lidu zvítězila,“ řekl turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.

Česko je podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga rozhodnuto zapojení Aliace do operace podpořit, přímé zapojení české armády se ale nečeká.

Kritika spojeneckého zásahu

Podobu zásahu spojenců kritizuje Liga arabských států. „To, co se děje v Libyi, přesahuje prosazování bezletové zóny. My chtěli ochranu pro civilní obyvatele, a ne jejich další bombardování,“ uvedl předseda Ligy Amr Músá. Taková obvinění ale odmítá americký admirál Mike Mullen. Podle něj byly cíle pečlivě vybrány a spojenci zatím nemají žádné informace o civilních ztrátách způsobených koaličními nálety: „Naše vojenská angažovanost se skládala z úderů na pozemní síly v blízkosti města Benghází a jasným cílem bylo zaútočit na tamní síly a zajistit, že nebudou schopné pokračovat v úderech proti nevinným civilistům, což dělaly v poslední době. Všechny cíle jsme vybírali tak, abychom zcela minimalizovali materiální škody. Máme zprávy, že k takovým škodám došlo, ale nemám žádné zprávy o obětech mezi civilisty.“

„Samozřejmě že chceme, aby Kaddáfí odešel, stejně to chce celý svět. Není možné vidět životaschopnou budoucnost Libye, když tam pořád bude plukovník Kaddáfí. Ale rezoluce OSN nám nedala právo tohle udělat. Pouze nás pověřila, abychom chránili obyvatelstvo, zavedli bezletovou zónu, zajistili zbrojní embargo, a potom už bude na libyjském lidu, aby se rozhodl, jakou budoucnost chce,“ uvedl britský ministr zahraničí William Hague.

V Tripolisu je zadržován remorkér s evropskou posádkou

Od soboty je v přístavu v Tripolisu neznámými ozbrojenci zadržován italský remorkér s osmi Italy, dvěma Indy a Ukrajincem na palubě. Italský ministr zahraničí Franco Frattini nevyloučil možnost, že jde o únos. Jeho vládní kolega, ministr obrany Ignazio La Russa, bez bližších podrobností prohlásil, že Itálie je připravena kvůli plavidlu zasáhnout.

AFP v Libyi od sobotního rána pohřešuje dva novináře. Nezvěstný je také fotograf pracující pro Getty Images. Naposledy byla trojice spatřena ve východolibyjském Tobrúku.

V libyjském vzdušném prostoru již podle agentury AFP operují také bitevní letouny, které vyslal Katar. Podle admirála Mullena pomoc slíbily i další země, ale o nich zatím nechtěl hovořit.

Syn Muammara Kaddáfího Saíf Islám:

„Byli jsme překvapeni, že Američané, Britové a Francouzi zaútočili na Libyi. Na pět měst. Terorizovali lidi, děti, ženy. Bylo to těžké bombardování. Pro nás to bylo velké překvapení, že prezident Obama, o kterém jsme si mysleli, že je dobrý člověk a přítel arabského světa, bombarduje Libyi. Co se týče Benghází, my ho chceme osvobodit od gangsterů a ozbrojených milic. Takže pokud Američané chtějí pomoci Libyjcům v Benghází, jděte tam, osvoboďte ho od milic a teroristů.“

„Odsoupit? Proč? Myslím, že jde o velké nedorozumění. Celá země je sjednocená proti ozbrojeným milicím a teroristům. A je to jednoduché - Američané a další západní země podporují teroristy a milice. Tak to je.“

  • Cíle bombardování v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2407/240668.jpg
  • Boje v libyjském Benghází autor: Anja Niedringhaus, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2408/240727.jpg
  • Americký admirál Mike Mullen autor: Salah Malkawi, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2408/240710.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2408/240711.jpg
  • Sajf Islám autor: Ben Curtis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2354/235339.jpg