Budovu v komplexu libyjského vůdce v Tripolisu zničila raketa

Tripolis - V noci na dnešek raketová střela zcela zničila administrativní budovu v rezidenčním komplexu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. V budově bylo podle koalice velení libyjských sil. Oznámily to světové agentury s odvoláním na mluvčího Kaddáfího režimu Músu Ibrahíma. Ibrahím na schůzce se zahraničními novináři řekl, že zasažená budova leží asi padesát metrů od stanu, v němž Kaddáfí obvykle přijímal své významné hosty. Západní spojenci dnes ráno podnikli další nálety na cíle v Libyi. Oznámila to bez dalších podrobností agentura Reuters s tím, že předtím se jim podařilo zastavit postup sil režimu Muammara Kaddáfího na město Benghází. Kvůli bojům v Benghází utíkají tisíce lidí na východ do Egypta.

Bylo to „barbarské bombardování, které mohlo zasáhnout stovky civilistů shromážděných v rezidenci Muammara Kaddáfího, asi 400 metrů od zasažené budovy,“ prohlásil mluvčí. Do areálu rezidence se vypravily desítky lidí poté, co se objevily zvěsti, že bylo sestřeleno letadlo a dopadlo na rezidenci. Šlo o Kaddáfího stoupence, mezi nimiž bylo mnoho mladých lidí.

Nejmenovaný vojenský zástupce koalice uvedl, že administrativní budova byla zničena, protože v ní bylo centrum „velení a kontroly“ libyjských sil. „V rámci rezoluce 1973 se budeme dále zaměřovat na cíle, jež znamenají přímou hrozbu pro libyjský lid a které jsou překážkou pro vytvoření bezletové zóny nad Libyí,“ uvedl činitel.

William Gortney, Pentagon:

Velení libyjských ozbrojených sil nařídilo všem oddílům, aby od nedělních 21:00 místního času (20:00 SEČ) začaly dodržovat okamžité příměří. Krátce po jeho vyhlášení ale bylo nad Tripolisem opět slyšet střelbu z protiletadlových zbraní. Ozvaly se také mohutné exploze, jedna z nich právě v Kaddáfího komplexu, odkud stoupal sloupec dýmu. Dělostřelecká palba a exploze se ozývaly také v Benghází.

Intervenci pod záštitou OSN kritizoval šéf Ligy arabských států Amr Músá, který zpochybnil především bombardování. Podle něho si prý vyžádalo mnoho civilních životů. Kritiku vyslovil i venezuelský prezident Hugo Chávez, který obvinil Západ, že se chce zmocnit libyjské ropy. „Chtějí libyjskou ropu a nestarají se o životy Libyjců,“ prohlásil Chávez s tím, že „za tím je ruka Spojených států a jejich evropských spojenců“.

S kritikou přišel i čínský tisk, podle něhož útoky porušují mezinárodní pravidla a hrozí vyvoláním dalších nepokojů na Blízkém východě. Čína přitom ale nevyužila možnosti zablokovat rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která dala útokům zelenou.

NATO chce zatím jen prosazovat zbrojní embargo

NATO se do vojenských akcí vůči Libyi na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN zatím zapojí jen prosazováním zbrojního embarga, ne zajišťováním bezletové zóny. Ukázalo to nedělní noční jednání Severoatlantické rady, nejvyššího rozhodovacího orgánu NATO. Velvyslanci států NATO na něm dohodli plán na prosazování embarga. O spuštění této akce se ale zatím nerozhodlo. Stát by se tak mohlo na dalším jednání, které začne dnes odpoledne.

Pokud dnes Severoatlantická rada dospěje k nějakému rozhodnutí, bude se to podle českého velvyslance při NATO Martina Povejšila týkat zbrojního embarga. V praxi by zavedení zbrojního embarga znamenalo, že by byla alianční plavidla rozmístěna v mezinárodních vodách kolem libyjských vod. Jejich úkolem by pak bylo kontrolovat, zda do Libye někdo nezkouší pašovat zbraně, protože vůči této zemi platí zbrojní embargo. Použít by k tomu mohla i vojenské prostředky. Podobně by alianční letouny kontrolovaly přístup do libyjského vzdušného prostoru.

Západní spojenecké síly zahájily o víkendu letecké a raketové údery na vojenské cíle v Libyi v rámci operace Odyssey Dawn (Odysseův úsvit) s cílem prosadit čtvrteční rezoluci Rady bezpečnosti OSN a zavést nad Libyí bezletovou zónu. V první části vícefázové operace se hlavním terčem úderů staly objekty libyjské protivzdušné obrany. Její další etapa bude mít za cíl přerušit zásobování Kaddáfího jednotek.