Afghánistán dnes začíná přebírat kontrolu nad svou zemí

Kábul – Afghánistán začíná dneškem přebírat kontrolu nad svou zemí z rukou spojenců. Země se tak pokusí postavit na vlastní nohy a tamní bezpečnostní složky už proto budou na pořádek dohlížet samy. Spojené státy oznámily, že začnou postupně stahovat ze země své vojáky. Úplně by měli Afghánistán opustit v roce 2014. Očekává se, že stahovat se letos začne i Francie. Britský premiér David Cameron podotkl, že chce britské bojové jednotky mít z Afghánistánu staženy do pěti let.

Loňský úspěšný postup spojenců a úspěchy na začátku tohoto roku proti postupu Tálibánu byl základem pro pozdější předání moci do rukou tamních bezpečnostních složek. To začíná dnešním dnem, nicméně američtí vojáci nebudou s odchodem z Afghánistánu pospíchat. „Prezident Hamíd Karzáí oznámí místa, která začnou kontrolovat Afghánci. Zemi začnou opouštět nejdřív nebojové jednotky,“ konstatoval velitel spojeneckých jednotek v Afghánistánu David Petraeus.

Prezident Barack Obama sice opakovaně ujišťoval, že Američani nebudou v Afghánistánu ani o den déle, než je nutné, velitel spojených sil ale upozornil, že situace v zemi je nadále křehká a úspěchy nejsou nezvratné. V Afghánistánu je teď asi sto padesát tisíc spojeneckých vojáků. V úvodní fázi konflikt opustí pouze podpůrné jednotky. Všechno bude záviset na tom, jak se afghánské bezpečnostní složky osvědčí.