Írán odsoudil „neokoloniální invazi“ a zahájil nový rok

Teherán – Za „neokoloniální invazi“ označil akci spojenců proti Libyi íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v projevu u příležitosti začátku perského kalendářního roku 1390. Podpořil protivládní demonstranty v dalších arabských zemích, odsoudil represi tamních režimů a vyzval k ekonomické svaté válce proti sankcím a „spiknutí nepřátel“. Nový rok (Nourúz), který v Íránu začal s astronomickým příchodem jara, slaví miliony Íránců. Novoroční svátky provázejí asi dva týdny volna, které Íránci mnohdy využívají k cestování. V prvním týdnu volna nevycházejí noviny. Do 3. dubna ustává také politická činnost.

Chameneí označil protivládní revolty v Bahrajnu, Libyi a Jemenu za „smutné události“. „Doufáme, že všemocný Bůh přinese okamžitou úlevu lidu Bahrajnu, lidu Jemenu a lidu Libye a potrestá nepřátele těchto národů,“ prohlásil v projevu odvysílaném ve státní televizi.

Ajatolláh Chameneí:

„Uvalené hospodářské sankce nám mají zabránit v pokroku, ale jejich cílů se nepodařilo dosáhnout. Z toho důvodu je ekonomika hlavní otázkou roku 1390. Vyhlašuji tento rok rokem ekonomického džihádu.“

Chameneí v novoročních poselstvích v uplynulých dvou letech reagoval na pobídky amerického prezidenta Baracka Obamy k politickému dialogu a urovnání vzájemných vztahů. Poté, co Západ prosadil přísnější sankce vůči Íránu kvůli jeho spornému jadernému programu, žádná ze stran naději na sblížení nevyjádřila. Obama tentokrát ve videonahrávce k perskému novému roku zdůraznil, že budoucnost Íránu je v rukou mladých lidí, a vyjádřil jim podporu. V narážce na napjaté vztahy pak řekl, že íránská mládež „není spoutána řetězy minulosti“. Současné protivládní demonstrace v blízkovýchodních zemích přirovnal k protestům, jež se odehrály v Íránu v roce 2009 po sporných prezidentských volbách, po nichž zůstal u moci Mahmúd Ahmadínežád.

Vydáno pod