Kvůli Libyi je horko i v Rusku

Moskva – Dmitrij Medvěděv a Vladimir Putin se dnes střetli kvůli rozdílnému postoji k vojenskému zásahu v Libyi. Zatímco premiér Putin srovnal rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Libyi se středověkou výzvou ke křížovému tažení, Medvěděv označil rezoluci za správnou a slova o křižácké výpravě za nepřijatelná. Zároveň nabídl západním státům ruskou pomoc při zprostředkování míru.

Putin podle agentury Reuters při návštěvě podniku na výrobu balistických raket ve Votkinsku řekl, že rezoluce RB OSN je vadná a mlhavá. „Povoluje cokoli. Podobá se středověkým výzvám ke křížovým výpravám,“ prohlásil.

Několik hodin poté se ke stejnému tématu vyslovil prezident Medvěděv, který v rozhovoru s novináři ve své rezidenci v Gorkách Putinovo přirovnání odmítl. Premiérovo jméno ovšem ve své kritice vynechal. „V projevech, které charakterizují události v Libyi, je zapotřebí projevit maximální přesnost,“ řekl podle agentury Interfax Medvěděv.

„V žádném případě není přípustné používat výrazy, které v podstatě vedou ke střetu civilizací, typu 'křížové výpravy' a podobně. To je nepřijatelné. V opačném případě může všechno skončit daleko hůře, než se nyní děje. To musejí mít všichni na paměti,“ uvedl prezident.

Medvěděv: Přijetí rezoluce přece umožnilo i Rusko

„Nedomnívám se, že rezoluce RB OSN byla nesprávná, vcelku odráží naše vidění libyjského vývoje,“ řekl Medvěděv v přímém protikladu s výroky Putina. Prezident dodal, že rozhodnutí Ruska zdržet se při schvalování rezoluce hlasování bylo „kvalifikovaným odmítnutím veta“. Podle Medvěděva Rusko nyní nemůže tvrdit, že při hlasování nevědělo, co dělá. „Udělali jsme to s rozmyslem, takové byly mé instrukce ministerstvu zahraničí,“ řekl prezident.

Rusko je podle Medvěděva připraveno nabídnout při urovnání konfliktu své služby jako prostředník. Libyjská situace je podle něj nepřehledná, v zemi neexistuje koalice schopná realizovat koordinovanou politiku. Pro mnohé západní země je podle Medvěděva libyjský vůdce Kaddáfí nepřijatelnou figurou, ale Moskva své vztahy s Tripolisem nepřerušila. „Proto může být naše zprostředkování využito,“ uvedl.

Putin: USA se pletou do cizích záležitostí

Putin v dnešním projevu o Libyi hovořil zcela jinak. Připustil, že vláda libyjského vůdce Muammara Kaddáfího nesplňovala demokratická kritéria, ale to podle něj neopravňovalo k vojenské intervenci. Prohlásil také, že události v Libyi ukazují, že Rusko by mělo posilovat své obranné schopnosti.

Putin řekl, že zasahování do vnitřních záležitostí jiných zemí se stalo trendem zahraniční politiky Spojených států. „Během Clintonovy éry bombardovaly Bělehrad, Bush poslal jednotky do Afghánistánu, potom s vymyšlenou a falešnou záminkou poslal síly do Iráku, zlikvidoval celé irácké vedení - dokonce děti v rodině Saddáma Husajna,“ pokračoval ruský premiér. „Teď je na řadě Libye, pod záminkou ochrany mírumilovných obyvatel. Ale při bombardování jsou to právě civilisté, kdo umírá. Kde je logika a svědomí?“ ptal se premiér.

Medvěděv a Putin dosud v otázkách zahraniční politiky vždy vystupovali koordinovaně. Tandem, v němž hlavní slovo podle médií patří Putinovi, má během letoška oznámit, který z obou politiků se stane kandidátem pro prezidentské volby plánované na příští rok.

Vydáno pod