Japonská policie odhaduje počet mrtvých až na 20 tisíc

Tokio - Ničivé zemětřesení a následná vlna tsunami, které minulý týden postihly sever Japonska, mají 9 199 potvrzených obětí a přes 13 786 pohřešovaných. Oznámila to policie, která odhaduje, že počet mrtvých dosáhne až 20 tisíc. Policie prefektury Mijagi se domnívá, že jenom v této nejpostiženější části země bude 15 tisíc obětí. Teplota tří nejvíce sledovaných reaktorů poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima 1 dnes opět stoupla. Nad dvěma z nich se dočasně objevila pára, která pak po úspěšném ochlazování opět prakticky zmizela. Vysokou teplotu si zatím ještě udržuje reaktor číslo 1. Podle agentury Kjódó převyšuje radiace u Fukušimy 1600krát normu.

Personál elektrárny znovu pracuje na poškozeném prvním a čtvrtém reaktoru. V pondělí odpoledne byl kvůli úniku páry a kouře z reaktorů dva a tři z místa odvolán. I přesto, že jaderný úřad ubezpečil, že se míra radiace nezvýšila, objevily se zprávy, že se část radioaktivního materiálu dostala do oceánu.

Dlouhodobé hledisko

„Co už je na trhu, neublíží zdraví. Jedině z dlouhodobého hlediska. Prosím, nepanikařte,“ říká Jukio Edano, mluvčí japonské vlády.

Světová zdravotnická organizace navíc zjistila, že radiace zjištěná v jídle je větší, než se čekalo.

Zákaz vývozu mléka nebo špenátu už platí ve čtyřech prefekturách. Radioaktivita se našla i 120 kilometrů od elektrárny. Zpřísnění kontrol okamžitě ohlásily Čína, Jižní Korea, Indonésie a Tchaj-wan.

Slabá radioaktivita z Fukušimy dorazila na Island

Radioaktivní prach z poškozené japonské jaderné elektrárny dorazil přes Tichomoří a Severní Ameriku až do Evropy. Vědci částice zaznamenali na Islandu. Lidé tím ale nijak ohroženi nejsou, protože se prach v následujících dnech v atmosféře fakticky rozpustí. Částice byly v minulých dnech patrné i v regionu Pacifiku a Severní Ameriky. Zatím ve Fukušimě nadále stoupá kouř, podle japonských inženýrů ale jde jen o páru z nádrže s vyhořelým palivem.

Technikům se podařilo natáhnout elektrické kabely až k chladicím systémům. Chlazení poškozených reaktorů ale stihnou spustit nejdříve ve středu. Japonská vláda oznámila, že není třeba rozšířit dvacetikilometrovou evakuační zónu kolem elektrárny. Do bezpečí z ní bylo převezeno 170 tisíc lidí.

První identifikovanou americkou obětí katastrofy je čtyřiadvacetiletá Taylor Andersonová. Učila v Japonsku angličtinu a její tělo bylo mezi oběťmi ve městě Išinomaki. Americké velvyslanectví už informovalo její rodiče. Američanka se měla do USA vrátit v srpnu.