Kučma bude vyšetřován kvůli vraždě novináře

Kyjev – Ukrajinský exprezident Leonid Kučma bude vyšetřován kvůli podezření, že je zapletený do vraždy opozičního novináře Heorhije Gongadzeho. Ten byl výrazným kritikem ukrajinského vedení, zejména pak právě prezidenta Kučmy. Na podzim 2000 se našlo Gongadzeho tělo bez hlavy v lese nedaleko Kyjeva. Hlava se pak našla o devět let později. Dodnes se spekuluje o podílu Kučmy na novinářově smrti.

Zástupce generální prokuratury Renata Kuzmina dnes oznámil, že Kučma je podezřelý z toho, že se zapletl do vraždy novináře Gongadzeho. „Kučma je podezřelý ze zneužití moci, z toho, že dával nezákonné pokyny vedení ministerstva vnitra, což ve svých důsledcích vedlo k zavraždění novináře,“ uvedl Kuzmin.  

Prokuratura nařídila, že Kučma nesmí opustit Ukrajinu. Už zítra by měl přijít k výslechu.

Ukrajinská politická opozice kdysi zveřejnila zvukovou nahrávku, na které kdosi dává pokyn, aby to s Gongadzem „vyřídili“. Dotyčný měl údajně podobný hlas jako Kučma. Teď chce prokuratura použít nahrávku u soudu jako důkaz. 

Dvaasedmdesátiletý Kučma byl prezidentem ve dvou po sobě jdoucích obdobích v letech 1994 až 2005. Podíl na vraždě novináře odmítá. Na začátku března navíc odvolací kyjevský soud rozhodl, že vražda Gongadzeho nebyla spáchána na politickou objednávku.