Afghánské jednotky budou kontrolovat sedm oblastí

Kábul - Afghánské bezpečnostní síly převezmou od července zajišťování bezpečnosti v sedmi oblastech na různých místech země. Oznámil to prezident Hamíd Karzáí. Konkrétně jde o metropole provincií Hílmand (Laškargáh) na jihu země, Herát (Herát) na západě, Balch (Mazáre Šaríf) na severu a Laghmán (Metarlam) na východě Afghánistánu. Na seznamu jsou také celé provincie Bámján a Pandžšír, v nichž se neodehrávají žádné nebo jen minimální střety, a provincie Kábul s výjimkou neklidného okresu Surobi. Proces přebírání odpovědnosti bude podle Karzáího později pokračovat z metropolí do vlastních provincií. Tálibán označil prezidentův projev za čistě symbolický.

Karzáí si v projevu na shromáždění bezpečnostních a dalších činitelů v kábulské vojenské akademii neodpustil kritiku úsilí mezinárodního společenství a snažil se hrát na nacionalistickou strunu. Řekl, že povstání podněcují i noční útoky, civilní oběti a nezodpovědná zatýkání. Zejména musí skončit zabíjení civilistů. Prezident také znovu vyzval Tálibán, aby se připojil k mírovému procesu.

Hamíd Karzáí:

„Afghánský lid nechce, aby obrana jeho země byla v rukou kohokoliv jiného. Chceme ukončit tuhle krvavou válku, musíme tuhle zemi dovést k míru všemi prostředky.“

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid označil Karzáího projev za čistě symbolický, protože zemi okupují tisíce zahraničních vojáků. Jen čas podle něho ukáže, jestli mohou afghánské síly zabezpečit převzaté oblasti.

Prohlášení Tálibánu:

„Budeme bojovat, dokud poslední zahraniční voják neodejde. Kterékoliv místo, na němž jsou cizí jednotky, bude terčem útoku.“

Předávání odpovědnosti za bezpečnost afghánským silám by mělo být završeno do konce roku 2014. Analytikové varovali před zanesením Laškargáhu na seznam v první fázi procesu. Mohlo by to vyvolat prudkou reakci Tálibánu, který by mohl chtít ukázat křehkost schopností afghánských sil.