Knut měl nemocný mozek

Berlín – Medvěd Knut, který byl hvězdou berlínské zoo, uhynul zřejmě kvůli onemocnění mozku. Čtyřletý medvěd padl v sobotu mrtvý do vody ve svém výběhu. Spekulovalo se, proč populární medvěd tak náhle zemřel. Pitva prokázala rozsáhlé změny v mozku, odborníci ale musí ještě vyzkoumat, co měl vlastně Knut za nemoc.

Berlínskou zoo zasáhla v sobotu tragédie. Nejpopulárnější zvíře, medvěd Knut, náhle uhynul. Podle svědků se medvěd ve svém výběhu zmateně točil a třásla se mu noha, pak se náhle v bezvědomí zřítil do vody. 

Začalo se proto spekulovat, co se vlastně stalo. Uvažovalo se, že měl možná mozkovou mrtvici nebo epileptický záchvat. Někteří lidé také tvrdili, že medvěd byl ve stresu. Výběh totiž obýval se třemi medvědicemi, které ho zpočátku šikanovaly.  


Ředitel zoo Bernhard Blaszkiewitz ale odmítl, že by byl Knut ve stresu. „Knut nezemřel ve vypjaté situaci,“ prohlásil. Podle něj není možné jeho smrt spojovat s přítomností tří medvědic, Knut si totiž nakonec mezi nimi našel své místo a do skupiny zapadl.

Odborníci teď při pitvě zjistili, že měl medvěd rozsáhlé změny na mozku. Udělají ještě důkladné bakteriologické a tkáňové testy, které by měly onemocnění mozku objasnit.  

Knut se narodil 5. prosince 2006, jeho matka, medvědice Tosca, ho ale po porodu odmítla. Ujal se ho ošetřovatel, který ho vypiplal z malého medvíděte. Medvídkův pohnutý osud a roztomilý zjev z něj učinily miláčka nejen celého národa, ale i světa. Knuta v zoo navštívilo za jeho života na 11 milionů lidí. Zoologická zahrada po jeho smrti zpřístupnila na webu elektronickou kondolenční knihu.