Číňané musejí hnout v práci kostrou, čeká je povinný tělocvik

Peking - Čínská vláda zavedla pro zaměstnance státních firem povinné tělesné cvičení. Čínská vláda zjistila, že lidé jsou příliš pohodlní a málo se hýbou. A proto rozhodla, že pod dohledem přísných cvičitelů se budou muset státní zaměstnanci povinně pohybovat. Společné cvičení se stalo součástí běžného pracovního dne.

„Cvičíme přímo na pracovišti, máme trenéry, kteří dohlížejí na to, abychom se pohybovali správně a aby se nikdo nezranil. Naše firma navíc pořádá různé sportovní soutěže, takže se všichni snažíme,“ říká státní úředník Čang Sin. 

V Pekingu přitom 60 procent pracovních míst připadá právě na státní zaměstnance. Povinnému cvičení se tak vyhne málokdo. Federace odborových svazů povolala do boje za národní zdraví 5 000 instruktorů. „Cvičení je dobré pro všechny, ale zdaleka ne každý na to měl čas nebo chuť. Lidé totiž často sedí celý den u počítačů a vůbec se nehýbou. Teď vláda pobízí všechny firmy, aby zdravý pohyb zavedly,“ komentuje to trenérka fitness Cchao Ťing-ni. 

Čína: povinné rozcvičky (zdroj: ČT24)

Společný pohyb na veřejném prostranství vychází z čínské tradice. Býval spojený s meditací a dechovými cvičeními. V roce 1951 zavedl tehdejší vůdce Mao Ce-tung cvičení pro seniory. A hromadný tělocvik pak byl poměrně běžný, byl ale dobrovolný a postupně zájem upadal. 

Vláda se proto rozhodla znovu nahnat lidi do tělocvičen. Nařízení o tělesné výchově se ale každému nezdá. Podle kritiků do moderní Číny už prostě nepatří nebo by se mělo víc přizpůsobit potřebám jednotlivých firem. Čínská vláda si ale stojí za svým, nechce mít národ gaučových povalečů.

Vydáno pod