Střet syrských demonstrantů s policií si vyžádal 15 obětí

Damašek - Patnáct lidí zahynulo a desítky byly zraněny dnes ráno v syrském městě Dará. Střetli se zde demonstranti s pořádkovými silami. Více než tisíc lidí se zúčastnilo protestního pochodu, který se konal po pohřbu demonstranta zabitého při nedělních střetech. Policisté podle svědků začali střílet proti účastníkům smutečního obřadu ostrými náboji. Starosta Dará byl následně po zásahu odvolán z funkce.

„Syrské úřady páchají zločiny proti lidskosti na nevinných. Ti lidé pokojně demonstrovali a neměli ani kameny, kterými by se bránili. Zákrok nařídili ti, kteří si myslí, že za masakr nebudou nikdy souzeni,“ okomentoval dnešní akci syrský aktivista Haitham al-Manna.

Syrská státní televize ale odvysílala vládní verzi událostí. Prorežimní síly podle ní zlikvidovaly nebezpečnou ozbrojenou skupinu. Doložila to záběry zbraní, nábojů, trhavin a značné částky peněz, které měly zásahové jednotky v mešitě najít. Ozbrojencům také připsala všechny civilní oběti. „Bezpečnostní složky se střetly s ozbrojenci. Ti v mešitě schovávali zbraně a využívali unesené děti jako lidské štíty. Při zásahu zemřelo několik ozbrojenců, ostatní byli zadrženi,“ uvádí se v oficiálním vyjádření syrských bezpečnostních sil.

Demonstranti už několikátý den žádají, aby po jedenácti letech odstoupil prezident Bašár Asad, který vládu převzal po svém otci, a aby byl po 48 letech zrušen výjimečný stav. Podle zpráv z Damašku se režim bojí dalšího vývoje. Tak silný odpor totiž v posledních desetiletích nepamatuje.