Pumový útok v Jeruzalémě: mrtvá Britka a 30 zraněných

Jeruzalém - Britská turistka byla zabita a přes 30 dalších lidí zraněno při dnešním pumovém útoku v Jeruzalémě. Výbušnina uložená v batohu na zastávce u autobusového nádraží explodovala v době odpolední dopravní špičky. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli útoku odložil cestu do Ruska. Palestinský premiér Salám Fajad atentát odsoudil jako teroristickou operaci. Za „hrůzný teroristický útok“ označil první velký atentát v Jeruzalémě od roku 2008 také americký ministr obrany Robert Gates, který je na návštěvě v Káhiře.

K útoku v Jeruzalémě se zatím nikdo nepřihlásil, podle policie jsou za ním palestinští radikálové. Ministr vnitřní bezpečnosti Jicchak Aharonovič uvedl, že útočníci umístili kilogramovou bombu na okraj chodníku u autobusového nádraží, které je na velmi rušné třídě Jaffa. Nálož explodovala ve chvíli, kdy kolem jely dva autobusy. Záběry z místa přinášejí pohled na dva vozy s rozbitými okny a zakrvácenou podlahou.

Podle zdravotníků jsou mezi zraněnými dvě těhotné ženy a také mládež, která se vracela ze škol.

Atentát může podle některých zdrojů souviset s obnovením napětím u hranice Izraele s pásmem Gazy. Palestinští radikálové tam v minulých dnech obnovili raketové útoky na Izrael. Úterní odvetné izraelské nálety si vyžádaly na palestinské straně osm mrtvých. V Izraeli se hovoří o možnosti obnovit ofenzivu do pásma. Při té minulé na přelomu let 2008 a 2009 zahynulo 1400 Palestinců.

Jeruzalém byl v minulosti dějištěm poměrně častých teroristických útoků, větší ale zažil naposledy v roce 2008. Krátce po sobě tam Palestinci z východního Jeruzaléma najížděli těžkými stavebními stroji do aut, autobusu i pěších. Zabili tři lidi a šest desítek osob zranili. Téhož roku zastřelil palestinský atentátník osm Izraelců v rabínské škole v západním Jeruzalémě. K akci se tehdy přihlásil Hamas.