Do vraždy jihoafrického bosse údajně zapleten Krejčíř

Johannesburg - Zvláštní jednotka jihoafrické policie podnikla razii v domě v Johannesburgu, který podle místních médií patří kontroverznímu českému podnikateli Radovanu Krejčířovi, a našla tam seznam lidí údajně určených k likvidaci. Figurovalo na něm i jméno šéfa místního podsvětí identifikovaného jako Cyril Beeka, který byl zastřelen v pondělí v Kapském Městě dvěma muži na motocyklu. Podle jihoafrických médií byl zastřelený Beeka Krejčířovým obchodním partnerem, vztahy mezi nimi se ale nedávno zhoršily.

Podle policie na seznamu lidí určených k fyzické likvidaci Beekovo jméno figurovalo na prvním místě. Objevilo se tu i jméno poradce pro bezpečnost Paula O'Sullivana a státního žalobce.

Jihoafrická policie po Krejčířovi pátrá i kvůli podvodu. Toho se 42letý podnikatel údajně dopustil tím, že od dvou pojišťoven neoprávněně získal přes 4,8 milionu randů (bezmála 12 milionů korun) na základě falešné lékařské diagnózy a potvrzení o rakovině ve druhém stadiu. Nařčení z fingování rakoviny Krejčíř v nedělním rozhovoru pro on-line deník Týden popřel.

Jihoafrická média Krejčíře zmiňovala v souvislosti s případem loni zavražděného německého podnikatele Uweho Gembally a smrtí majitele sítě striptýzových klubů Lollym Jacksonem, s nímž prý pral špinavé peníze. Krejčíř nařčení týkající se podezření z účasti na Gemballově smrti odmítá. V Jacksonově případu podle dřívějších zpráv figuroval jako svědek.

V Česku je Krejčíř stíhán za majetkové a násilné trestné činy. České policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce ve vile v Černošicích. Od dubna 2007 pobývá v JAR, kam přicestoval na falešný pas. Soud v Johannesburgu v únoru 2008 rozhodl, že nemá být vydán k trestnímu stíhání do Česka. Vyšší jihoafrický soud ale loni v září rozhodl, že žádostí o Krejčířovo vydání se bude znovu zabývat nižší soud.