Padali a zase vstávali. Roboti poprvé běželi maraton

Ósaka - V Japonsku se odehrál závod, který vejde do dějin. Roboti totiž poprvé závodili na maratonské trati. Organizátoři doufají, že se z jednorázové události stane pravidelně pořádaný závod, který prospěje rozvoji robotů s lidskými rysy. Maratonské tratě na celém světě už viděly i lepší časy, ovšem závodníci na nich měli jistě rychlejší nohy a delší krok. Celkový čas vítěze byl 54 hodin, 57 minut a 50,26 setin vteřiny.

Pět týmů návrhářů postavilo na start své týmy půlmetrových robotů. O pětapadesát hodin později bylo vyměněno několik sad baterií a první závodníci se dostali do cíle. Vítěz pochází z dílny firmy Vstone, která více než dva dny udržovala závodiště i zázemí pro týmy v příkladném stavu.

Vodiči se u ovladačů střídali po dvanácti hodinách, aby udrželi svého svěřence v pohybu. Ne všichni účastníci brázdili dráhu s takovou lehkostí jako zástupci stáje Vstone. Roboti se překonávali, ale únava některé přemohla velmi brzy. Chloubě firmy Rodo Kyokai se už po dvou dnech přehříval motor. Pro jeho vodiče to byly emocionálně silné momenty. „Když vidím, jak moc se robot snaží, jak bojuje bez ohledu na to, kolikrát už spadl, připadá mi to velmi dojemné. Když vedle něj jdu s dálkovým ovládáním, držím mu palce, aby vytrval,“ přiznal Murotani Kiyoši z firmy Rodo Kyokai.

Závod robotů (zdroj: ČT24)

Roboti do ulic

Pro diváky možná není robotí maraton právě strhující, ovšem i přesto si jej skalní fanoušci nenechali ujít. Chtěli by víc, sní o závodu robotů městem Ósaka. „Maratony jsou zajímavé, protože lidé běží skrze města. Kdyby mohli roboti brázdit města a pěší i auta by se kvůli nim zastavovali, to by bylo skutečně velmi zajímavé!“ přála si studentka robotiky Angelica Lim z univerzity v Kjóto.

Na konci závodu diváci nemuseli být zklamáni, viděli totiž světový robotí rekord. Technologie použité firmou Vstone odolaly desítkám hodin zátěže. „Cíle jsme dosáhli zhruba za 50 hodin, a co se týče robota, tak součástky okolo nohou a chodidel, které jsme vystavili největší námaze, nebyly ani trochu poničené. Na druhou stranu pro průmyslového robota není 50 hodin prostě nic. Oni pracují 365 dnů v roce bez chvilky odpočinku,“ upozornil Yamato Nobuo z firmy Vstone.

Vývoj robotích běžců je na samém počátku

Přetnutí cílové pásky je teprve dalším začátkem. „Když se na to podíváte z tohoto úhlu pohledu, mám pocit, že ještě stále před sebou máme dlouhou cestu. Chci říct, došli jsme daleko, ale teď se musíme posunout a řešit další výzvy,“ prohlásil Nobuo.