Krejčířovi právníci se chtějí dohodnout na zrušení zatykače

Johannesburg – Právníci uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře se snažili dohodnout se s jihoafrickou policií, a zabránit tak Krejčířově zatčení. Místo toho právníci chtěli, aby policie Krejčíře pouze předvolala před soud. Informoval o tom dnes server jihoafrického deníku The Times. Krejčíř je v Česku stíhán za majetkové a násilné trestné činy. Od dubna 2007 pobývá v JAR. Zdejší policie po Krejčířovi pátrá kvůli pojistným podvodům a smrti kontroverzního podnikatele a údajného šéfa podsvětí identifikovaného jako Cyril Beeka. Ten byl v pondělí zastřelen v Kapském Městě.

Podle jihoafrického listu Krejčířův zástupce Piet du Plessis poslal spěšný dopis vyšetřovatelům státní a regionální policie s žádostí, aby zrušili zatykač na Krejčíře. Jeho právníci poslali také dopis státnímu zástupci, v němž žádají, aby měl Krejčíř tři týdny na přípravu vlastní verze výkladu událostí.

V úterý proběhla razie v domě, který údajně patří Krejčířovi. Policie tady našla seznam lidí určených prý k likvidaci. Kromě Beekova jména na něm figurovalo jméno bezpečnostního analytika Paula O'Sullivana, který se Krejčířovým případem zabývá. Dále jméno právníka du Toit, který figuroval v případu loni zavražděného německého podnikatele Uweho Gembally a lékaře Mariana Tupého. Ten minulou středu před soudem řekl, že českému podnikateli vystavil dokumenty s nepravdivou diagnózou. Na jejich základě se pak prý Krejčíř z pojistek obohatil o bezmála 12 milionů korun. Krejčíř nařčení z fingování rakoviny odmítl.

Krejčíř jihoafrické policii unikl poté, co zvláštní policejní jednotka Hawks při razii nejdřív vnikla do špatného domu. „Spletli si vrata,“ řekl mluvčí jednotky McIntosh Polela.