Ukrajinského exprezidenta obvinili kvůli vraždě novináře

Kyjev - Proti bývalému ukrajinskému prezidentovi Leonidu Kučmovi bylo dnes vzneseno obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s vraždou opozičního novináře Heorhije Gongadzeho v roce 2000. Dvaasedmdesátiletý Kučma, někdejší ředitel zbrojovky za sovětských dob, byl ukrajinským prezidentem od roku 1994 do roku 2005. O jeho podílu na vraždě investigativního novináře, který psal kritické články proti ukrajinskému vedení, zejména proti Kučmovi, se na Ukrajině dodnes spekuluje. Kučma veškerá obvinění popírá.

Obvinění dnes po posledním výslechu potvrdil novinářům sám Kučma a posléze i ukrajinská prokuratura. Podle tisku se ale může v jeho případě uplatnit promlčení trestného činu. Kučma se v pondělí opět sejde s vyšetřovatelem.

Generální prokuratura Kučmu podezírá, že zneužil své pravomoci, když vydal nezákonné pokyny svým podřízeným, jež ve svých důsledcích vedly k zavraždění Gongadzeho.

Gongadze byl unesen, zavražděn a jeho bezhlavé tělo bylo objeveno na podzim 2000 v lese nedaleko Kyjeva. Hlavu našli policisté zakopanou v zemi až o devět let později. Vražda vyvolala masové protesty proti Kučmovi poté, co se na veřejnost dostala nahrávka, na níž kdosi s hlasem podobným Kučmovu dává pokyn, aby to úředníci s Gongadzem „vyřídili“.

Ukrajinský tisk se shoduje, že bývalý prezident má velkou šanci vyhnout se vězení, protože lhůta na promlčení trestného činu, z něhož je obviněn, je maximálně deset let. Tisk také spekuluje o důvodech, které režim prezidenta Viktora Janukovyče, jenž býval Kučmovým premiérem a jeho blízkým člověkem, vedly k tomu, že zahájil strestní tíhání až po uplynutí deseti let od spáchání trestného činu.

Leonid Kučma po příjezdu k soudu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod