Zemětřesení v Barmě si vyžádalo nejméně 75 obětí

Rangún – Čtvrteční zemětřesení o síle 6,8 stupně Richterovy stupnice na severovýchodě Barmy si podle nejnovější bilance vyžádalo 75 mrtvých a skoro 130 zraněných. Sdělily to dnes místní úřady s tím, že jedna osoba zahynula v sousedním Thajsku a ostatní v Barmě, kde otřesy také zničily stovky budov. Zemětřesení udeřilo v noci místního času (kolem 15:00 SEČ) v řídce osídlené oblasti přibližně 590 kilometrů severovýchodně od bývalé metropole Rangúnu, nedaleko hranic s Laosem a Thajskem.

Otřesy byly podle agentur cítit i v thajském hlavním městě Bangkoku, vzdáleném přes 770 kilometrů, a ve vietnamské metropoli Hanoji. Praskliny se objevily i na obydlích v Číně. Ohnisko zemětřesení leželo přibližně deset kilometrů pod povrchem uprostřed takzvaného Zlatého trojúhelníku - pomezní oblasti všech tří zemí, známé produkcí drog.

Vzhledem k síle zemětřesení, hloubce ohniska a kvalitě budov v regionu předpovědělo americké seismologické středisko USGS středně těžké až velmi těžké škody. Jen v Barmě v blízkosti epicentra živel strhl na 400 obydlí, ovšem výrazné škody postihly i buddhistické kláštery a veřejné budovy. V postižené odlehlé horské oblasti ale není dostatečná infrastruktura, takže i záchranářským týmům bude trvat delší dobu, než budou moci zahájit práci.

Barmu zasáhlo zemětřesení (zdroj: ČT24)

V Barmě přišlo o život 74 lidí a 111 bylo zraněno. Jednoho mrtvého hlásí Thajsko, kde utrpělo zranění 16 lidí, mezi nimi i několik Číňanů. Ani Thajsko, ani Laos nicméně nehlásí výrazné škody. Varování před tsunami vydáno nebylo, protože epicentrum otřesů leželo ve vnitrozemí, dostatečně daleko od moře.