Další čínský aktivista dostal přísný trest

Peking - Čínský soud dnes poslal na deset let do vězení aktivistu Liou Sien-pina, který na internetu vyzýval k pouličním protestům a demokratickým reformám. Aktivistova manželka sdělila, že byl souzen ve městě Suej-ning v provincii S'-čchuan. Porota jej během několikahodinového přelíčení shledala vinným z podněcování ke svržení státní moci. Liou ve svých článcích na internetu označoval komunistickou vládu za autokratickou a vyzýval mimo jiné k vytvoření silné opoziční organizace.

Rozsudek je považován za velmi přísný, jelikož zmíněná obvinění mají sazbu maximálně pětiletou. Nicméně pokud soud považuje porušení zákona za zvláště závažné, pak může být trest vězení stanoven delší. Čínská vláda často používá obvinění z pokusů o svržení režimu, aby uvěznila aktivisty boje za demokracii a lidská práva. Ani Liou z podvratné činnosti nebyl obviněn poprvé. Ve vězení už desítku let pobyl.

Liou podepsal i Chartu 08, která vyzývala k ukončení vlády jedné strany a k demokratickým politickým reformám. Jejího spoluautora Liou Siao-poa poslala vláda na 11 let do vězení, nedokázala ale zabránit tomu, aby dostal Nobelovu cenu za mír.

Čínské komunisty děsí arabské nepokoje

V současné době navíc komunistické vedení znervózňuje možnost, že by se čínští aktivisté mohli inspirovat nepokoji, které zmítají blízkovýchodními a severoafrickými zeměmi. Desítky právníků i aktivistů „zmizely“, byly vyslýchány, umístěny do domácího vězení nebo zatčeny kvůli obvinění z podvratné činnosti.

Vydáno pod