Jemenský prezident odstoupí, v Sýrii další mrtví

Saná/Damašek/Rijád - Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih řekl, že je připravený rezignovat a předat moc. Nikoli ale svým odpůrcům, nýbrž do zodpovědných rukou. Prohlásil to před desítkami tisíc lidí v centru metropole Saná. Na dnešním shromáždění svých stoupenců v Saná také řekl, že je rozhodnut zabránit dalšímu krveprolévání. Boj opozice proti Sálihovi, který zemi vládne od roku 1978, trvá už dva měsíce. Při střetu demonstrantů, požadujících reformy, s vládními stoupenci zahynul jeden člověk a přes 100 lidí bylo zraněno. Protesty proti prezidentovi pokračovaly i v Sýrii, kde vojáci dnes zabili nejméně dvacet lidí.

Opozice v Jemenu svolala na dnešek pochod na prezidentův palác v Saná, označovaný za Pochod dvou milionů. Sálihovi příznivci přišli k prezidentskému paláci v hojném počtu, tisíce lidí ale proti němu protestovaly jako už několik dní na náměstí před univerzitou. Sálih před rozvášněným davem prohlásil, že odstoupí, ovšem pouze v případě, že bude moc předána do zodpovědných rukou.

Obě místa dělily asi čtyři kilometry a na celé této trase byly zřízeny kontrolní hlídky. Po Sálihově projevu se jeho tábor začal sunout k univerzitě a vojsko se tomu snažilo zabránit střelbou do vzduchu. Mnozí ze Sálihových příznivců byli ozbrojeni puškami nebo dýkami. Další jeli na motorkách ozdobených Sálihovými fotografiemi a slogany „Ne chaosu, ano bezpečnosti a stabilitě“.

Oba tábory se snažila oddělit a rozehnat pořádková policie, která proti nim nasadila vodní děla. Při střetu zahynul jeden člověk a 130 lidí bylo zraněno.

Prezident Jemenu Sálih:

„Budeme se rozhodně bránit, překonáme všechny překážky. Netoužíme po moci, ale chceme ji předat do bezpečných, nikoli úplatných a zbrklých rukou. Jsme proti střílení, a jestliže ustupujeme, pak proto, abychom se vyhnuli krveprolévání. Zůstaneme ale pevní.“

Sálih ví, že jeho dny v čele státu jsou sečteny. Poté, co se od něj odklonila část armády a vlivných kmenových vůdců, už svoji pozici nedokáže udržet. Uškodilo mu, když minulý týden při zásahu bezpečnostních sil proti demonstrantům zemřelo 52 lidí. Jeho pozdější snahy o dohodu s opozicí skončily neúspěchem. Neuspěl ani s nabídkou uspořádat do konce roku předčasné volby, ve kterých by sám nekandidoval. Vůdci protestů s ním odmítají jednat a vzkázali mu, že je politicky mrtvý.

V Sýrii znovu umírali demonstranti

Nejméně 20 lidí zabily dnes podle svědků syrské bezpečnostní síly ve městě Sanamín na jihu země. Vojáci začali střílet do davu, který zapálil sochu otce současného prezidenta Bašára Asada. Odpor a demonstrace proti Asadově režimu sílí, stejně jako represe. Tajná policie také zatkla v Damašku několik desítek lidí, kteří se zapojili do protivládních demonstrací v jihosyrském Dará. Ve středu v Dará zemřela při policejním zásahu stovka lidí.

Asad ohlásil ve čtvrtek bezprecedentní ústupky, jimiž se pokouší zklidnit sílící protesty, jejichž centrem je Dará už týden. Opozice Asadovy návrhy odmítla a vyzvala na dnešek k protestním akcím po celé zemi.

I dnes tak zaplavily tisíce demonstrantů hlavní Asadovo náměstí v Dará, kam se mnozí sjeli ze sousedních vesnic.

Demonstrace pokračují i v Jordánsku a v Bahrajnu

Jan Čuřík, arabista:

„Jemen i Bahrajn se v současnosti nacházejí v bodu, z nějž není návratu. Podle mého názoru je v takovém bodu celý region jako takový.“

Příznivci jordánského krále se v ulicích Amánu střetli s demonstranty, kteří se dožadují politických změn. Na rozdíl od podobných protestů, které se odehrály v Egyptě a Bahrajnu, si ale Jordánci nepřejí odchod hlavy státu. Král Abduláh je pro ně jednotící silou mezi kmeny.

Aby panovník předešel nepokojům, jmenoval už začátkem února nový kabinet. Premiérem se ovšem stal velmi konzervativní politik, který rozhodně není nakloněný reformám.

Tisíce lidí dnes navzdory zákazu protestovaly po pátečních modlitbách i v Bahrajnu. Bahrajnci tvrdí, že si sunnitský panovnický dům Chalífů neuvědomuje, že lidé nemají strach zemřít a že mnozí s tím počítají. Nad malým ostrovním státem přelétávají od rána vojenská letadla.

Protestovalo se i v Saúdské Arábii a Egyptě

Stovky šíitů protestovaly po hlavních pátečních modlitbách i na východě Saúdské Arábie a požadovaly propuštění vězňů a stažení saúdskoarabských vojáků z Bahrajnu. Rijád totiž vyslal tisícovku vojáků do Bahrajnu na pomoc této rovněž sunnitské monarchii při potlačování prodemokratických protestů, vedených tamními většinovými šíity. Saúdská Arábie přitom dosud zůstávala masových nepokojů ušetřena. Dnešní shromáždění se konala ve dvou vesnicích u hlavního šíitského centra Katífu. Sešlo se tam prý kolem 400 lidí, mnozí s bahrajnskými vlajkami.

Více politických reforem a rychlý soudní proces se svrženým prezidentem Husním Mubarakem dnes požadovalo asi 2500 demonstrantů na káhirském náměstí Tahrír. Shromáždění též volali po propuštění egyptských politických vězňů.

Vydáno pod