Britové už si mohou loknout z královského poháru lásky

Londýn – Vůbec první „pohár lásky“ připomínající královskou svatbu britského prince Williama a Kate Middletonové vyrobili ve středu zaměstnanci továrny v britském hrabství Staffordshire. William a jeho snoubenka schválili design ručně zlaceného poháru s dvěma uchy z jemného kostního porcelánu s jejich propletenými iniciálami ve zlatě a stříbře. Na poháru je zobrazena i Williamova korunka s datem svatby (29. dubna) na světle šedě pruhovaném pozadí s ozdobným ornamentem holubic, s bílými stuhami a srdci.

Zvláštní série těchto pohárů čítá pouze tisícovku kusů. Veřejnost si je bude moci koupit za 125 liber (3 489 korun). Každý pohár je zdobený několika vrstvami leštěného zlata a platiny a je ručně pozlacen 22karátovým zlatem.

Továrna ve městě Stoke-on-Trent zároveň na počest svatby vyrábí zvláštní poháry a krabičky, jejichž objednávky prudce stouply. Továrna, která zaměstnává 40 lidí, musela téměř čtyřnásobně navýšit výrobu a prodloužit pracovní týden z pěti na šest dní poté, co byla vybrána jako jedno z hlavních hrnčířství, jež má svatební porcelán vyrábět. Od prosincového zahájení prodejů bylo vyrobeno asi 70 000 kusů porcelánu.