Při náletu NATO v Afghánistánu přišli o život civilisté

Kábul - Při náletu Severoatlantické aliance na dvě vozidla v jižním Afghánistánu byli omylem usmrceni civilisté. Podle agentury AP to dnes oznámila Severoatlantická aliance. Guvernér provincie Hílmand, kde se útok v pátek odehrál, ohlásil sedm mrtvých. Mezi oběťmi jsou prý dvě ženy a tři děti. Podle rozvědky měli ve vozech jet šéf fundamentalistického hnutí Tálibán a jeho pomocníci. Koaliční jednotky později v troskách našly těla civilistů. Okolnosti útoku NATO vyšetřuje.

Podle úřadu guvernéra Hílmandu jel vůz s civilisty nedaleko automobilů, které byly terčem útoku. O život prý lidé přišli, když koaliční síly střílely na podezřelé. Pět dalších Afghánců včetně ženy a tří dětí bylo zraněno. Guvernér incident odsoudil. Kvůli podobným chybám, při kterých v Afghánistánu umírají civilisté, NATO v minulosti opakovaně kritizoval afghánský prezident Hamíd Karzáí. Tento měsíc alianci vyzval, aby ukončila vojenské operace v Afghánistánu. Mezinárodní síly by podle něj měly raději útočit na základny opozičního hnutí Tálibán v zahraničí, především v sousedním Pákistánu.

Podle zprávy OSN bylo v roce 2010 v Afghánistánu zabito nejméně 2 777 civilistů. Většinu obětí měli na svědomí ozbrojenci. Den poté, co dal německý parlament zelenou účasti Německa na operacích monitorovacích letadel AWACS v Afghánistánu, dnes do Kábulu na dvoudenní návštěvu dorazil německý ministr obrany Thomas de Maiziére.

Se svým afghánským protějškem Abdurem Rahímem Vardakem debatoval o nedávném prohlášení Kábulu, podle nějž afghánské bezpečnostní síly od července převezmou zajišťování bezpečnosti v sedmi oblastech na různých místech země. Od nástupu do úřadu před třemi týdny jde o první návštěvu německého ministra v Afghánistánu. De Maiziére by se měl sejít také s Karzáím a s velitelem spojeneckých sil v Afghánistánu, americkým generálem Davidem Petraeusem.