Londýn žil demonstrací proti škrtům, v ulicích až čtvrt milionu lidí

Londýn - Až 250 tisíc lidí protestovalo v Londýně proti vládním úsporným opatřením. Odhad The Guardian je přitom až 400 000 lidí. Podle odborářů se jednalo o nejmasovější demonstraci od protestů proti válce v Iráku z roku 2003. Úřady se obávaly podobných násilností, jaké provázely studentské nepokoje z loňského prosince. V metropoli bylo čtyři a půl tisíce policistů.

Protestní akci svolala odborová ústředna Odborový kongres (TUC), která plánovala účast přinejmenším 100 000 lidí a vypravila kvůli tomu do hlavního města na 800 zvláštních autobusů a deset vlaků. Mezi demonstranty ale měli být i studenti, lékaři a důchodci. Další skupiny ohlásily v britské metropoli samostatné protesty.

Pochod demonstrantů za hlasitého doprovodu bubnů a trubek vuvuzel začal na nábřeží Temže a vyvrcholit má shromážděním v Hyde Parku. V pochodu se objevili někteří představitelé opoziční Labouristické strany, například stínový ministr financí Ed Balls. Šéf labouristů Ed Miliband pouze vystoupí v Hyde Parku, protože mu policie doporučila, aby se vlastního pochodu z bezpečnostních důvodů neúčastnil.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

TUC zdůrazňoval, že demonstrace je „rodinnou záležitostí“ a vyhne se jakémukoli násilí. Na pořádek dohlíželo 1 000 odborářských pořadatelů a Scotland Yard vyslal do ulic na 4 500 policistů. Část demonstrantů podle policie házela na příslušníky pořádkových sil a na výlohy obchodů a bank paintballové granáty, které po „explozi“ rozstřikují barvu, a skleněné nádobky naplněné čpavkem.

Ke střetům došlo i v okolí Oxford Street, byla například rozbita výloha kavárny Starbucks. Část demonstrantů podle policie házela na příslušníky pořádkových sil i skleněné nádobky naplněné čpavkem. Tyto střety byly však poměrně krátké a po nich se situace opět víceméně uklidnila. Otevřená je situace v luxusním obchodě Fortnum and Mason na Piccadilly, který obsadilo asi 300 demonstrantů a někteří z nich vylezli na fasádu obchodu. Další se přetlačují s policisty, kteří se snaží obchod chránit.

Naposledy v Londýně v prosinci demonstrovaly desetitisíce studentů proti zvýšení školného. Prosincové protesty přerostly v násilí a policie i nyní varovala před tím, že by na okraj dnešní akce mohlo dojít ke střetům.

TUC sdružuje 58 odborových organizací zastupujících na šest milionů lidí. Dnešní protest nazvala Pochod pro alternativu; zdůrazňuje, že vládní rozpočtové škrty jsou příliš hluboké a příliš rychlé, ohrožují růst a znamenají rozsáhlé omezování sociálních dávek.

Průzkum, který dnes otiskl list The Guardian, ukazuje, že veřejnost je v názorech na škrty rozdělená. Na 35 procent Britů si myslí, že jdou příliš daleko, 28 procent je považuje za přiměřené a 29 procent si myslí, že jsou příliš opatrné. Podle dalšího průzkumu, který v pátek zveřejnila televize ITV, je 56 procent dotázaných přesvědčeno, že by vláda měla program škrtů znovu zvážit.