Kontrolní měření: Radiace ve Fukušimě je stotisícinásobně vyšší

Tokio - Údaj o desetimilionkrát vyšší úrovni radiace oproti normálnímu stavu v poškozené japonské elektrárně Fukušima 1 byl dnes podle elektrárenské společnosti TEPCO naměřen chybně. „Čísla nejsou správná, omlouváme se,“ prohlásil Takaši Kurita, mluvčí firmy TEPCO. Při kontrolním měřením byl zjištěn stotisícinásobek úrovně radiace nad normálem, stokrát méně než chybný údaj. Všichni zaměstnanci, kteří se pokoušeli odčerpat zamořenou vodu, museli být evakuováni. Japonští činitelé přiznali, že kontaminovaná voda se nachází ve čtyřech blocích elektrárny. Výrazně stoupla i radiace v okolí. Úroveň škodlivých látek v moři je 1 850krát nad kritickou hranicí. Úřady ale tvrdí, že díky mořským proudům je tento stav jen přechodný.

Původně zjištěné hodnoty byly natolik vysoké, že pracovník měřící úroveň radiace odešel, aniž by provedl druhý odpočet, uvedla společnost. Již předtím japonský úřad pro bezpečnost jaderných reaktorů NISA zjistil ve vodě druhého reaktorového bloku elektrárny vysokou koncentraci izotopu jódu 134. To může signalizovat poškození reaktorového jádra, uvedli experti.

Nesprávná měření zpomalila úsilí dostat silně narušený jaderný komplex pod kontrolu, vládní mluvčí Jukio Edano nicméně prohlásil, že situace se částečně stabilizovala. Edano dnes večer místního času novinářům řekl, že se podařilo zabránit obratu situace k horšímu. „Vyhlídky se ale nezlepšují přímočaře a my jsme očekávali zvraty a náhlé obraty. Kontaminovaná voda je jedním z nich a my budeme pokračovat v opravě škod,“ dodal.

Manažer Tepca deníku Jomiuri k ozáření techniků:

„Kdyby ve firmě řádně fungovaly informační toky, mohlo se možná nehodě zabránit.“

Rostoucí zátěž radioaktivními prvky podle odborníků svědčí o tom, že z havarovaného reaktoru unikají radioaktivní materiály, jak se někteří obávali. Také podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amana nebude nebezpečí z havarované elektrárny Fukušima ještě dlouho zažehnáno. Stále není jasné, zda jsou jádra reaktorů a vyhořelé palivové tyče dostatečně chlazeny.

Ozářeným technikům chyběly informace

Společnost Tepco, která elektrárnu Fukušima provozovala a řídí nyní záchranné práce, dnes přiznala, že nejméně tři ozáření technici pracující u třetího bloku nebyli informováni o tom, že budou vystaveni drasticky vysokým hodnotám záření. Současně vyšlo najevo, že část dělníků pracujících na přívodu elektrického vedení do narušené elektrárny, aby bylo možné obnovit chlazení, vědomě nedbala poplachových signálů před radioaktivitou. Radioaktivní voda byla objevena i v turbínových budovách všech čtyř reaktorových bloků Fukušimy 1.

V Tokiu se na demonstraci proti jádru sešlo několik stovek lidí. Před budovou společnosti, která elektrárnu provozuje, žádali konec jaderné energie. „Jsem na tuhle společnost naštvaná. Nemají základní schopnosti a znalosti o tom, jak vést atomovou elektrárnu,“ prohlásila jedna z demonstrantek. „Od začátku jsem byl proti jaderné energetice. Teď je šance říct to nahlas. Měli bychom přemýšlet o alternativních cestách,“ podotkl jiný demonstrující.

Už jsou to více než dva týdny, co zemětřesení elektrárnu Fukušima poškodilo. Radiace se od té doby dostala do mléka, zeleniny, a dokonce i do vodovodního systému.

Únik radiace v japonské Fukušimě
Zdroj: AP Photo/Wally Santana/ČTK
Vydáno pod