Gates: Kaddáfí šachuje s mrtvolami, vlastní oběti připisuje spojencům

Washington – Muamar Kaddáfí nechává těla obětí svého vlastního režimu přenášet na místa bombardovaná spojenci a vydává je za civilisty zabité mezinárodní koalicí, obvinil libyjského vůdce americký ministr obrany Robert Gates. Kaddáfí připisuje spojencům mnoho civilních obětí, podle Gatese ale spojenečtí piloti při náletech na vojenské cíle prokazují krajní opatrnost.

„Máme četné zprávy rozvědek, podle nichž Kaddáfí přemisťuje těla lidí, které zabil, na místa, jež jsme napadli,“ řekl šéf Pentagonu v rozhovoru pro televizní stanici CBS. Američtí a ostatní piloti podílející se na akci prokazují „krajní opatrnost“, aby se něčeho takového vyvarovali. „Pravdou je, že můžeme jen obtížně vědět, zda jsme za civilní oběti zodpovědní. Koaliční vojenští představitelé ale v uplynulých dnech opakovaně zdůrazňovali, že po náletech nebyly signalizovány civilní oběti.“

K situaci v Libyi se vyjádřil i americký prezident Barack Obama. „Spojené státy by neměly, a ani nemohou intervenovat pokaždé, když někde na světě vznikne krize,“ prohlásil Obama v sobotu (v noci na dnešek SELČ) ve svém pravidelném rozhlasovém vystoupení. Postup režimu Muamara Kaddáfího ale podle něj hrozil „krvavou lázní, která mohla destabilizovat celý region“.

„Je v našem národním zájmu (v takovém případě) jednat. A je to v takovém případě i naše zodpovědnost. Každý den tlak na Kaddáfího a jeho režim vzrůstá,“ dodal.

Povstalci dobyli Adžedábíji

Spojenecké nálety nahrávají libyjským povstalcům, kteří se včera zmocnili města Adžedábíja na východě země a dostali se i do 70 kilometrů vzdálené Brigy. Kaddáfího jednotky také podle svědků přestaly ostřelovat Misurátu, kterou se snaží znovu dobýt, jakmile se nad nimi objevila koaliční letadla. Francouzská armáda uvedla, že její stíhačky zničily na letišti v Misurátě pět vládních letadel a dva vrtulníky.

Mirage 2000
Zdroj: ČT24/AP Photo